Izjemni Tadej Pogačar sam na vrhu!

Izjemni Tadej Pogačar sam na vrhu!
08.02.2020 AVTOR: DZ

Tadej Pogačar je dobil kraljevsko etapo na dirki po Valenciji! S tem je dan pred koncem prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Valenciji je za kolesarji četrta in obenem predzadnja etapa. To je bila tudi kraljevska etapa, tako da smo na njej pričakovali obračun najboljših. Calp je gostil start, cilj pa Sierra de Bernia nad Alteo. Etapa je bila dolga nekaj manj kot 170 kilometrov. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov, vključno z zaključnim klancem prve kategorije. Ta je dolg dobrih pet kilometrov. Naklon pa je 12-odstoten.

Tadej Pogačar je etapo začel na drugem mestu v skupnem seštevku. Imel je isti čas kot vodilni Jack Haig. Med deseterico sta bila še Matej Mohorič in Jan Polanc. Kmalu je prišlo do pričakovanega pobega manjše skupine kolesarjev. Sestavljali so jo Pello Bilbao (Bahrain McLaren), Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep), Gonzalo Serrano (Caja Rural), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF Faizaine'), Greg van Avermaet in Nathan Van Hooydonck (CCC).

Priborili so si dobre tri minute prednosti, potem pa so se v lov podali član moštva Mitchelton Scott. Favoriti so vedeli, da se bo dirka odločala na zadnjem vzponu, tako da se je ritem pred zaključkom samo še stopnjeval. V zadnjih desetih kilometrih je v ospredju pospešil Van Avermaet, ki kaže znake dobre pripravljenosti pred začetkom zanj najbolj pomembnih enodnevnih klasik. Van Avermaet se je na zadnjem vzponu otresel še Declercqa in Bilbaa.

A skupina z najboljšimi se mu je na najstrmejšem delu že zelo približala. Potem pa je sledil Pogačarjev šov. Najprej mu je pomoč nudil Jan Polanc. Tri kilometre pred ciljem pa je Pogačar napadel, sledil pa mu ni nihče več. Največ odločnosti pri lovu na letečega Pogačarja je pokazal Wout Poels, pridružila pa sta se mu še Dan Martin in Geoghegan Hart. Ujel jih je še Haig in s skupnimi močmi so se proti cilju Pogačarju celo nekoliko približali, a ujeti ga niso mogli. Pogačar se je veselil prepričljive zmage.

Šest sekund za njim so na cilj prišli Poels, Hart, Martin in Haig. Potem pa še Teuns, Izagirre, Armee, Rodriguez … Polanc je bil 18., Mohorič 28., Luka Mezgec pa 87. Pogačar je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima šest sekund prednosti pred Haigom in Hartom. Sledijo Martin, Teuns, Poels, Izagirre, Fernanez … Polanc je 14., Mohorič 24., Mezgec pa 77.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ