Izjemni Tadej Pogačar: Šesti in najboljši med mladimi

Izjemni Tadej Pogačar: Šesti in najboljši med mladimi
13.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Bettini photo / UAE Team Emirates

Tadej Pogačar je na izjemen način končal dirko po Baskiji. Zadnjo, nadvse pestro 6. etapo je končal kot 5. Končni zmagovalec Ion Izagirre. Pogačar pa v skupnem seštevku 6. in najboljši med mladimi.

Vajeni smo že, da na dirki po Baskiji vsak dan spremljamo nadvse napeto dirkanje. Zadnja etapa pa je bila še posebej napeta. Kolesarji so morali premagati 118 zahtevnih kilometrov. Premagati pa so morali tri vzpone tretje kategorije, enega druge in dva prve. Po skorajda popolni prevladi kolesarjev Bore Hansgrohe – včeraj je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Emanuel Buchmann – je bila danes še zadnja priložnost za konkurente, da spremenijo vrstni red v skupnem seštevku.

Jasno je bilo, da ima največ možnosti za to Ion Izagirre. Za Buchmannom je pred etapo zaostajal za 1:08. Predvsem pa je imel ob sebi močne kolege iz Astane. Deseti v skupnem seštevku je bil Tadej Pogačar, ki je odlično pripravljen, le zaradi vpletenosti v padec je izgubil minuto. Obetal se je izjemen dan. Astana je družno napadla dobrih 65 kilometrov pred ciljem. Na prvem vzponu prve kategorije Azurki (7,9 km, 6,7% povprečni naklon).

Napadli so Jakob Fuglsang, Adam Yates, Ion Izagirre, Dan Martin in Tadej Pogačar. Hitro so našli skupni jezik, medtem ko so se kolesarji Bore Hansgrohe znašli v težavah. Buchmann najboljšim ni mogel slediti, a se ni predal. Po spustu in na ravninskem delu mu je na pomoč priskočil Konrad, kasneje pa tudi Movistar. Sledil je nov vzpon prve kategorije Karakate (5 km, povprečni naklon 8,7 %). Tu je peterica najmočnejših nadaljevala v hudem ritmu in prednost pred zasledovalci je znašala že skoraj dve minuti.

Nadaljeval se je boj za rumeno majico, ki ga je ob izdatni pomoči Jakoba Fuglsanga dobival Ion Izagirre. Na zadnjem kategoriziranem vzponu je pričakovano napadel Dan Martin, a so bili ostali pozorni. Sledil je še 500 metrov dolg vzpon z 10-odstotnim povprečnim naklonom. Tam je odločilen napad dobre tri kilometre pred ciljem izpeljal Adam Yates. Slediti mu ni mogel nihče več, medtem ko je popustil Tadej Pogačar. Yates se je veselil zmage. Sprint za drugo mesto je dobil Dan Martin. Sledila sta Jakob Fuglsang in Ion Izagirre.

Vsi so zaostali za eno sekundo. Sedem jih je izgubil Pogačar na petem mestu. Naslednja skupina pa je zaostala za 1:24. Tu je na cilj prišel tudi Buchmann, ki je zgrešil zadnji ovinek in je moral celo obrniti., tako da je izgubil pomembne sekunde v boju za skupni seštevek. Padel je na četrto mesto, a komisarji so mu šele kasneje, ko je bilo podelitve že konec in je na odru kot tretji stal Fuglsang, odšteli nekaj sekund, tako da je dirko končal na tretjem mestu. Sicer pa je končno zmago slavil Izagirre, ki je postal prvi Bask z zmago na domači dirki po Ibanu Mayu leta 2003.

Dan Martin se je prebil na končno drugo mesto. Zaostal je za 29 sekund. Na tretje so uvrstili Buchmanna, na četrto pa je po sodniški odločitvi nazadoval Fuglsang, ki je zaostal za 36 sekund. Na petem mestu pa je dirko, ki jo je lani dobil Primož Roglič končal Tadej Pogačar. Zaostal je za 1:36. Sledili so Landa, Nieve, Konrad, Schachmann, Mas, Carthy, Ulissi, Henao … Grega Bole je bil 57., Luka Pibernik pa 83. Pogačar je bil tudi peti po seštevku točk in šesti na gorskih ciljih. Osvojil pa je majico najboljšega med mladimi kolesarji.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ