Izjemni Van der Poel tudi pred Alaphilippom

Izjemni Van der Poel tudi pred Alaphilippom
17.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na Severu se zdaj začenjajo drugačne enodnevne dirke. Prva izmed teh je Barbantska puščica. Dobil jo je Mathieu Van der Poel.

Barbantska puščica predstavlja nekakšen uvod v ardenske klasike. Dolga je 196 kilometrov, na startu pa so bili tudi Jan Tratnik, ki je lani tu osvojil peto mesto, Luka Pibernik in Grega Bole. Dirka, ki se je začela v mestu Leuven in konača v mestu Overijse je bila dolga 196 kilometrov. Kolesarji pa so morali premagati številne kratke in strme vzpone.

Ker gre vseeno za nekoliko manj razgibano dirko, kot je kasneje Liege-Bastogne-Liege, tu možnosti za zmago iščejo tudi tisti, ki so že blesteli na enodnevnih dirkah konec marca in v začetku aprila. Seveda pod pogojem, da so še dovolj motivirani. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Dries De Bondt (Corendon-Circus), Frederik Backaert (Wanty-Gobert), Francesco Bongiorno (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), Arjen Livyns (Roompot-Charles), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Andrea Peron (Novo Nordisk) in Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles).

Po sto kilometrih dirkanja so imeli tri minute prednosti. 70 kilometrov pred ciljem so kolesarji vstopili na zaključne tri kroge, dolge 23,3 km. V vsakem krogu je bilo pet vzponov. Sedmerica ubežnikov je v zadnje kroge vstopila z vsega 35 sekundami prednosti. Sledili so številni napadi. Tudi Mathieu Van der Poel je napadel, a neuspešno. V drugem poskusu na vzponu Holstheide pa mu je uspelo in priključil se je ubežnikoma Saneju in Honoru.

Nihče pa ni želel sodelovati s 24-letnim zvezdnikom ciklokrosa, tako da je trojico že precej manjša glavnina ujela. Spet je prišlo do napadov in selekcije. Potem pa je na Herstraatu napadel Julian Alaphilippe. Ujeli so ga še Tim Wellens, Michael Matthews in Mathieu Van der Poel. Skupaj so ujeli še Daryla Impeyja, ki je napadel pred njimi. Peterica je uprizorila odločilno akcijo.

Sicer so se vsi trije Slovenci trudili, da bi v igro za zmago vrnili tudi Sonnyja Colbrellija, vendar pa so bili ubežniki premočni. Tri vzpone pred koncem so imeli že pol minute prednosti. Najprej je popustil Impey. Alaphilippe je znova napadel, a ostali so ga uspeli ujeti. Sledilo je dolgo taktiziranje in potem dolg sprint četverice za zmago. Po dobrih štirih urah in pol dirkanja je zmagal Mathieu Van der Poel, ki je ugnal Alaphilippa, Wellensa in Matthewsa. Bjorg Lambrecht je bil peti, Alberto Bettiol pa šesti.

Tratnik je bil 92., Bole 93., Pibernik 95. “Zelo sem vesel in tudi ponosen, da sem bil v ospredju s tremi velikani tega športa. Da sem potem še na tak način zaključil dirko. To so uresničene sanje. Res sem vesel. Že pred obdobjem klasik sem dejal, da mi ta dirka najbolj ustreza,” je dejal Van der Poel, ki je blestel že na dirki po Flandriji. Kljub padcu in težavam je uspel namreč ujeti vodilne in na koncu je bil četrti. Zdaj je slavil zmago, potem ko je povsem dominiral na dirkah v ciklokrosu.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ