Izjemno dikranje Quick Stepa in zmaga Lampaerta

Izjemno dikranje Quick Stepa in zmaga Lampaerta
22.03.2017 AVTOR: D. Z.
Prava lekcija kolesarjev Quick Stepa na dirki Dwars door Vlaanderen. Slovenci v ozadju. Zmagal Yves Lampaert.

Tiste prave klasike s tlakovanimi odseki so vse bližje. Že po tradiciji te dirke napove preizkušnja Dwars door Vlaanderen.

Govorimo o že 72. izvedbi te preizkušnje, ki poteka med mestoma Roeselare in Waregem. Dirka, ki po novem spada v World Tour je dolga 203 kilometre. Na startu je bilo kar precej znanih imen, vseeno pa so med drugimi manjkali morda tisti največji mojstri za tlakovane odseke Peter Sagan, Greg Van Avermaet in Tom Boonen. Na startu so bili tudi Luka Pibernik, Borut Božič in David Per (Bahrain Merida) ter Marko Kump (UAE Team Emirates).

Pred startom so se vsi prisotni z minuto tišine spomnili na žrtve lanskega terorističnega napada v Bruslju. Potem pa se je takoj po startu začelo pravo dirkanje. Številni napadi, a šele po 30 kilometrih dirkanja je prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Kenneth Van Bilsen (Cofidis, Solutions Credits), Ivan Savitcki (Gazprom - Rusvelo), Lawrence Naesen (WB Veranclassic Aqua Protect), Benjamin Perry (Israel Cycling Academy), Michael Goolaerts (Veranda 's Willems Crelan) in Jon Ander Insausti (Bahrain-Merida).

Šesterica si je privozila že dobrih šest minut prednosti, a v ozadju so potem krepko pospešili člani Quick Stepa in še pred prvim izmed 12 vzponov je razlika med ubežniki in glavnino znašala vsega dobre tri minute. Na vzponih smo videli nove napade. Odločilen je bil napad belgijskega državnega prvenstva Philippa Gilberta. Nekdanji svetovni prvak in zdaj član Quick Stepa je tako odločno napadel, da so mu lahko le redki sledili.

Pridružili so se mu Wallays, Yves Lampaert (Quick-Step Floors), Loic Vliegen, Dylan Teuns (BMC), Mat Hayman, Luke Durbridge (Orica-Scott), Mike Teunissen (Sunweb), Dylan Groenewegen, Amund Jansen (LottoNl-Jumbo), Matti Breschel, Alexey Lutsenko (Astana), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Lukas Postlberger (Bora-Hansgrohe) in Cyril Lemoine (Cofidis). Iz ozadja so se poskušali v prvo skupino preseliti tudi Vanmarcke, Degenkolb, Demare in Theuns, vendar jim ni uspelo.

Pred vzponom Oude Kwaremont so si ubežniki privozili že 45 sekund prednosti. Sledil je Paterberg in Gilbert je spet pospešil, sledili pa so mu lahko le še Durbridge, Lucenko in klubski kolega Lampaert. Na zadnjem tlakovanem odseku Herlegemstaat je prvi napadel Gilbert, Lampaert je takoj odgovoril in še sam napadel. Nadaljeval je v samostojni vožnji, medtem ko mu je hrbet ščitil Gilbert. Lampaert je lahko slavil zasluženo zmago.

Prvo po letu 2015. Po štirih urah in 47 minutah je za 39 sekund ugnal skupinico treh kolesarjev. Sprint je dobil Gilbert, tako da so se pri Quick Stepu lahko veselili dvojne zmage. Tretji je bil Aleksej Lucenko, četrti Luke Drubridge. Dobro minuto za zmagovalcem je prišla na cilj skupina 20 kolesarjev. Sprint je dobil Dylan Groenewegen. Luka Pibernik je bil 56. Na cilj je prišel v skupini, ki je zaostala za minuto in 54 sekund. Marko Kump je bil 64., Borut Božič 89. David Per je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ