Izjemno dirkanje Sunweba nagrajeno, padec rumene majice

Izjemno dirkanje Sunweba nagrajeno, padec rumene majice
13.03.2020 AVTOR: DZ, vir: Sunweb

Tiesj Benoot je dobil zelo napeto šesto etapo na dirki Pariz-Nica. Vodstvo je kljub padcu ubranil Maximilian Schachmann.

"Dobro sem se počutil. Poleg tega imam rad dneve, ko je ves dan težko in današnji dan je bil prav tak."
Tiesj Benoot

Sorgues je gostil start šeste in po jutranji odločitvi predzadnje etape na dirki Pariz-Nica. Do cilja v Aptu je kolesarje ločilo 161,5 kilometrov. Na startu ni bilo ekipe Bahrain McLaren. Iz ekipe so zjutraj sporočili, da so se nadaljevanju odpovedali zaradi vse bolj razširjenega koronavirusa.

Tako na dirki letos ni več nobenega Slovenca, saj sta posledično domov odšla tudi Domen Novak in včerajšnji junak Jan Tratnik. Etapa je bila nadvse razgibana. Kolesarji so morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Štiri druge kategorije in dva tretje. Obetalo se je napeto dirkanje. Takoj po startu so napadli Coquard, Kung, Perez in Bonifazio.

A v glavnini so ritem narekovali člani Deceuninck Quick Stepa, saj je bila etapa pisana na kožo Julianu Alaphilippu, ki pa očitno ni v vrhusnki formi. 50 kilometrov kasneje so se v lov za prvotnimi ubežniki podali svetovni prvak Pedersen, Anacona, Gougeard, Edet in kasneje še Bardet. 50 kilometrov pred ciljem sta bila v begu še Bardet in Edet, a skupina z najboljšimi je bila vztrajna. Nikoli si nista privozila več kot 1:30 prednosti.

Potem je napadel Soren Kragh Andersen, ki je bil sicer drugi v skupnem seštevku in je tako še najbolj ogrožal vodilnega Maximilliana Schachmanna. Andersen je hitro ujel ubežnika, pred njimi pa je bil še en kategorizian vzpon na Cote d’Auribeau ter krajši nekategoriziran klanec tik pred ciljem. Na 4,5 km dolgem klancu druge kategorije je Andersen v ospredju ostal sam, a skupina z najboljšimi je bila zelo blizu. Sledil je napad Vincenza Nibalija.

Na Italijanov napad je imel odgovor pripravljen naslednji Sunwebov kolesar Tiesj Benoot. Nibaliju je lahko sledil, pod vrhom pa ga je celo napadel. 13 kilometrov pred ciljem je ujel in tudi prehitel še klubskega kolega Andersena, medtem ko so v ozadju nevtralizirali napade Higuite in Jungelsa. Alaphilippe se je spet znašel v rahlih težavah, a se je uspel rešiti. Benoot je nadaljeval v samostojnem pobegu in si je lahko do cilja privozil 22 sekund prednosti pred ostalimi.

"To je bil resnično težek dan. Na polno od starta. Quick Step se je takoj podal v lov za ubežniki in vedel sem, da je to dobra priložnost zame. Dobro sem se počutil. Poleg tega imam rad dneve, ko je ves dan težko in današnji dan je bil prav tak," je dejal presrečni zmagovalec. V ozadju pa se drama ni še končala. Vodilni Schachmann je na vzponih uspel zatreti večino napadov, potem pa je na zadnjem spustu padel.

V desnem ovinku slab kilometer pred ciljem je bil prehiter in premalo pozoren, tako da se je skorajda zaletel v hišo ob cesti. Bilo pa je znotraj zadnjih treh kilometrov in komisarji so upoštevali to pravilo. Padel sem osemsto metrov pred ciljem. Dirkalo se je na polno. Predtem spusta nismo videli in bilo je noro. Nastala je manjša razlika, a uspelo se mi je vrniti, a sem imel preveliko hitrost,” je dejal Schachmann, ki je ohranil rumeno majico.

Sprint skupine je dobil Michael Matthews, ki je tako potrdil odlično taktiko in dirkanje kolesarjev Sunweba. Schachmann ima kljub vsemu dan pred koncem 36 sekund prednosti pred Tiesjem Benootom in 1:01 pred Sergiom Higuito. Sledijo Grossschartner, Matthews, Nivali, Molard, Pinot, Kangert, Alaphilippe … Po etapi so tudi iz moštva Israel Start Up Nation sporočili, da z dirko ne bodo nadaljevali. Do cilja pa je samo še ena etapa. Gorska. Končala se bo na 1500 metrih nadmorske višine.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ