Izjemno! Govekar do prestižne zmage

Izjemno! Govekar do prestižne zmage
05.08.2022 AVTOR: DZ, foto: Sprintcycling/TeamBahrain Victorious

Izjemno! Matevž Govekar je po pobegu dneva v zaključku četrte etape dirke po Burgosu pokazal največ moči in je slavil prestižno zmago!

Predzadnji dan na dirki po Burgosu je bil pisan na kožo ubežnikom. Pavel Sivakov je v tretji etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku in je z Ineosom imel vse pod nadzorom. Poleg tega so si želeli kolesarji, ki se nameravajo udariti za končno zmago nekoliko spočiti pred sobotno zadnjo preizkušnjo.

Start četrte etape je gostil Torresandino, cilj pa je bil na vrhu krajšega vzpona Ciudad Romana de Clunia. Ta je bil dolg 2,1 km, povprečni naklon pa je 4,9-odstoten. Etapa je bila dolga 169 kilometrov. Najstrmejši odsek je bil sedemodstoten. Čeprav ni bilo kategoriziranih vzponov, prave ravnine vseeno ni bilo. Vseskozi vzpenjanje in spuščanje. Kmalu je prišlo do pobega 14 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Matevž Govekar.

Sledila je zelo hitra vožnja proti cilju, saj je na koncu povprečna hitrost znašala kar 46,9 km/h. 40 kilometrov pred ciljem pa tudi prvi napadi med ubežniki in kmalu je v ospredju ostala sedmerica kolesarjev. Ob Govekarju še Omer Goldstein, Xabier Azparren, Pieter Serry, Lluís Mas, Patrick Gamper in Valentin Retailleau. Kmalu je postalo jasno, da se bo ta sedmerica udarila za zmago.

Ubežniki so sodelovali vse do štirih kilometrov do cilja, ko je Gamper pospešil, a je bil tudi Govekar na vse to pozoren. Ubežniki so skupaj nadaljevali vse do vstopa v zadnji kilometer in sledil je napad Azparrena. A tudi ta je bil neuspešen in tako smo gledali taktiziranje. Vse do samega sprinta. Goldstein ga je prvi začel, najbolje pa je sprva kazalo novincu Retailleauju. A Govekar je bil v zadnjih metrih prepričljivo močnejši.

Veselil se je lahko prestižne zmage. Prve na ravni Pro Series dirk in prve v dresu Bahrain Victoriousa. "Načrt je bil, da se poskušam pridružiti ubežni skupini. V zaključku sem sledil napadom. Ko sem videl, da bi lahko prišli do cilja, sem nekoliko bolj sodeloval. Na koncu je bilo popolno. Mislim, da smo bili vsi ne meji zmožnosti," je med drugim v izjavi za javnost dejal Matevž Govekar.

Navdušenja ni skriva: "Vedel pa sem, da je zaključek zahteven. Ostal sem spredaj, saj sem se zavedal, da sem lahko zelo hiter v sprintih. V zadnjih tristo metrih sem šel na polno. Neverjetno je, da sem lahko prišel do zmage." Pavel Sivakov je obdržal majico vodilnega. Do konca dirke pa kolesarje loči samo še ena etapa. A ta bo najtežja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ