Izjemno! Simon Špilak 2. v kronometru, in 3. skupno! Quintana ugnal Contadorja.

Izjemno! Simon Špilak 2. v kronometru, in 3. skupno! Quintana ugnal Contadorja.
15.03.2015 AVTOR: D. Z.
Po 2. mestu v kronometru je Simon Špilak dirko Pariz-Nica končal na odličnem 3. mestu. V Italiji boj zvezdnikov dobil Nairo Quintana.

PARIZ-NICA
Dirka Pariz-Nica se je končala z zahtevnim gorskim kronometrom iz do Nice do vrha vzpona na Col d'Eze. Govorimo o 9,6 km dolgi preizkušnji. Tony Gallopin je po včerajšnji zmagi prevzel vodstvo v skupnem seštevku in je v kronometru, na trasi, za katero je priznal, da jo pozna do zadnje potankosti, branil 32 sekund naskoka pred največjimi konkurenti. A najbližje mu je bil prav Richie Porte, ki je to dirko dobil leta 2013. Kolesar Skya je uprizoril izjemno predstavo in na cilju prevzel vodstvo.

Do tedaj je vodil Simon Špilak, Porte pa je bil z 20 minutami in 23 sekundami 13 sekund hitrejši od Špilaka. Špilak je bil pred kronometrom sedmi, zadnjo preizkušnjo pa je odpeljal odlično in ob prihodu na cilj prevzel vodstvo … prehitel je do takrat vodilnega Tonya Martina. Špilak se je z izjemno predstavo povzpel na končno 3. mesto. Porte je dirko dobil, drugo mesto pa je pripadlo Michalu Kwiatkowskemu.

TIRRENO-ADRIATICO
Za kolesarji na prestižni etapni dirki Tirreno-Adriatico je tudi že kraljevska etapa. Govorimo o peti preizkušnji od Esanatoglie do Terminilla. Etapa je bila dolga 197 km. Glavni boj številnih zvezdnikov na dirki pa se je odvil na zaključnem vzponu. Proti vrhu 1614 metrov visokega vzpona je kolesarje oviral tudi sneg. Skupno so morali kolesarji prevoziti kar štiri kategorizirane vzpone. Pred začetkom so se pojavile govorice, da organizatorji razmišljajo o odpovedi etape, a so to prav pri RCS Sport hitro zanikali.

Wout Poels je nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. V pobeg se je podala skupina osmih kolesarjev. To so bili Maxime Monfort (Lotto Soudal), Michele Scarponi (Astana), Alessandro De Marchi (BMC), Matteo Monteguti (AG2R), Andriy Grivko (Astana), Paul Voss (Bora-Argon18), Angel Vicioso (Katjuša) in Jesus Herrada (Movistar). Po 60 kilometrih so si privozili dobrih sedem minut prednosti. Glavnina je dolgo nadaljevala v počasnejšem ritmu, potem pa so vendarle pospešili. Do vznožja zaključnega vzpona je prednost ubežnikov znašala vsega dve minuti.

Jasno je bilo, da bodo ujeti. V glavnini so ritem narekovali člani Tinkoff Saxa in Skya., predvsem Kirijenka in Basso. Potem je dobrih šest kilometrov pred ciljem za večjo selekcijo poskrbel Roman Kreuziger. Ob vstopu v zadnjih pet kilometrov je pričelo še snežiti. Kmalu zatem je napadel Nairo Quintana. Alberto Contador mu je poskušal slediti, vendar ni imel dovolj moči. Kolumbijec je nadaljeval v silovitem ritmu in je prehitel tudi zadnjega izmed ubežnikov – Micheleja Scarponija. V ozadju je povsem popustil Vincenzo Nibali, medtem ko je Alberto Contador večkrat poskusil z napadom, vendar so nekateri lahko sledili.

Sledil je napad Baukeja Molleme. Quintana se je lahko veselil prestižne zmage. Po skoraj petih urah in pol dirkanja. Mollema je zasedel drugo mesto, zaostal pa je za kar 41 sekund. Joaquim Rodriguez je dobil boj preostalih favoritov. Ciljno črto je prečkal 55 sekund za Quintano. V tek skupini so bili še Uran, Contador, Pinot, Yates in Pozzovivo. Nairo Quintana je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Mollema je zdaj drugi, Uran pa tretji. Sledijo Pinot, Contador, Yates, Pozzovivo, Rodriguez, Cummings in Poels.

Pariz-Nica, 7. etapa

1. Richie Porte (Avs) Team Sky 20:23
2. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:13
3. Rui Costa (Por) Lampre-Merida 0:24
4. Tony Martin (Nem) Eitxx-QuickStep 0:29
5. Michal Kwiatkowski (Pol) Etixx-QuickStep
6. Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Garmin 0:37
7. Geraint Thomas (VB) Team Sky 0:39
8. Jon Izagirre (Špa) Movistar 0:50
9. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 0:54
10. Gorka Izagirre (Špa) Movistar 0:55

Pariz-Nica, končni vrstni red
1. Richie Porte (Avs) Team Sky 29:10:41
2. Michal Kwiatkowski (Pol) Etixx-QuickStep 0:30
3. Simon Špilak (Slo) Katjuša isti čas
4. Rui Costa (Por) Lampre-Merida
5. Geraint Thomas (VB) Team Sky 41
6. Tony Gallopin (Fra) Lotto-Soudal 1:03
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana 1:05
8. Rafael Valls (Špa) Lampre-Merida 1:24
9. Gorka Izagirre (Špa) Movistar 1:38
10. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ