Izključitev zaradi vlečenja z avtomobilom, razočarana Porte in Contador ...

Izključitev zaradi vlečenja z avtomobilom, razočarana Porte in Contador ...
05.03.2017 AVTOR: D. Z.
Prav neverjetno, kaj se lahko zgodi na sicer ravninski etapi, ko zobe pokažeta veter in dež. Na dirki Pariz-Nica pravi kaos že na začetku. Bardet izključen, Porte in Contador zaostala ...

Bardet padel in hitro ujel priključek
O prvi etapi dirke Pariz-Nica in o odlični vožnji Kristijana Korena smo že pisali. Sicer ravninska etapa pa se je za nekatere favorite za končno zmago spremenila v pravi pekel.

Kar precej kolesarjev je namreč zaostalo. Eden izmed njih je bil tudi Romain Bardet. Francoz je že zaostajal in je bil v skupini s Contadorjem in Portom. 22 kilometrov pred ciljem pa je padel. Hitro se je pobral in deset kilometrov pred ciljem mu je uspelo ujeti skupinico, v kateri je bil predtem. Njegov lov so spremljati tudi pri francoski televiziji, ki skrbi za prenose etap.

Izključitev takoj po prihodu na cilj
Vsaj dvakrat se je s helikopterskega posnetka videlo, kako mehanik med lovom popravlja njegovo kolo, medtem ko naj bi Bardet s pomočjo avtomobila krepko pospešil.

Na cilj je prišel s Portom, kmalu zatem pa je komisija sporočila, da je Bardet izključen z dirke zaradi prepovedane pomoči ekipnega spremljevalnega vozila. Zaradi podobnega prekrška so leta 2015 z dirke po Španiji izključili Vincenza Nibalija. Kasneje so komisarji sporočili, da so Bardeta izključili prav zaradi držanja za avtomobil. Obenem bo moral plačati še dvesto švicarskih frankov. Športni direktor AG2R La Mondiale Julien Jurdie je bil ravno tako izključen z dirke.

Bardet se je opravičil
To pomeni, da bodo imeli pri francoskem moštvu do konca dirke v karavani na razpolago samo en spremljevalni avtomobil. Odzval se je tudi razočarani Bardet, ki se je opravičil:

“Naredili smo napako, saj v ključnem trenutku predvsem zaradi padca in celotnega poteka etape nismo trezno razmišljali. Žal mi je za vsa moja dejanja, saj za pomoč, ki sem je bil deležen iz spremljevalnega avtomobila ni opravičila. ”Opravičil se je tudi glavni menedžer ekipe Vincent Lavenu: “Prevzamemo odgovornost. V 26 letih se mi je to zgodilo prvič. Kazen se morda zdi prestroga, vendar jo spoštujemo. Komisarji zagotavljajo, da so pravila za vse enaka. 

Porte izgubil, a tudi pridobil ...
Potem je tu Richie Porte, ki je ciljno črto prečkal 47 sekund za zmagovalcem Arnaudom Demarjem in je po cilju priznal: “Katastrofa, a vseeno ne tako velika katastrofa. ” Porte se je popolni katastrofi izognil, ker so več kot dve uri vodilno skupino lovile kar tri ekipe.

Moči so združile BMC, Trek Segafredo in Orica Scott, na koncu pa še Katjuša, predvsem pa Tony Martin. Prav zato je ta druga skupina vseskozi ohranjala stik z vodilnimi, v nasprotnem primeru bi najbrž krepko zaostala: “Izgubili smo nekaj časa, vendar pa sem proti nekaterim tudi nekaj pridobil. Dirka še ni odločena. Jutri je nov dan. ” Porte je ciljno črto prečkal 17 sekund pred Contadorjem in Yatesom, pa Izaguirrejem. Zdaj največjo grožnjo predstavljajo Alaphilippe, Martin in Henao.

Contadorjevo izogibanje padcem
Potem je tu tudi Alberto Contador, ki je to dirko ravno tako dobil dvakrat. Po lanskem drugem mestu – do zmage so ga ločile štiri sekunde – želi letos spet zmagati. A izgubil je že minuto in štiri sekunde.

“To je Pariz-Nica. Dirka je zelo težka. Včasih so lahko razlike v takih etapah večje kot tiste v kronometrih ali na gorskih etapah. Na koncu sem izgubil nekaj časa, a sem se obenem tudi dvakrat ali trikrat izognil padcu, kar je tudi zelo pomembno. Ekipa je dobra. Bili pa so nekateri nori trenutki, ko nismo bili vsi skupaj. Težava se je pojavila, ko sta zaradi padca ostala ujeta Pantano in Degenkolb. V skupini sem se vseskozi boril za boljšo pozicijo, tako da sem potrošil ogromno energije. To sem občudil ob Portovem napadu in slediti mu nisem več mogel. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ