Izraelska ekipa Cycling Academy bo počastila Gina Bartalija

Izraelska ekipa Cycling Academy bo počastila Gina Bartalija
18.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
Legendarni Gino Bartali ni bil le velik kolesarski šampion, med drugo svetovno vojno je odigral pomembno vlogo pri uporu proti okupatorju. Cycling Academy Team se mu bo poklonil 20. marca.

Gino Bartali je bil v obdobju pred in med drugo svetovno vojno eden najbolj uspešnih in najbolj popularnih italijanskih športnikov, svojo prepoznavnost pa je izkoristil tudi za pomoč Judom med drugo svetovno vojno.

S kolesom je pod pretvezo treninga večkrat opravil 186 kilometrov dolgo pot iz Firenc do središča gibanja za boj proti okupatorju v Assisiju, na poti pa je pretihotapil dokumente, skrite v krmilu ali sedežni opori. S tem naj bi Bartali pomagal rešiti vsaj 800 življenj. Ker je bil tako prepoznaven, si ga niti nemška niti italijanska policija nista upali zaustaviti in pregledati, zato je bil njegov podvig sploh mogoč.

Zato se je izraelska ekipa Cycling Academy, za katero nastopa tudi Marko Pavlič, odločila, da se mu bo poklonila 20. marca letos. Prevozili bodo enako pot, kot je čakala Bartalija, dogodka pa se bo udeležilo vseh 13 kolesarjev njihove ekipe.

"Ker prihajamo iz Izraela nam pogum Gina Bartalija pomeni ogromno. Našim kolesarjem in širši javnosti želimo razkriti ozadje njegove zgodbe in njegovega res pogumnega početja, saj gre za odličen primer, kako lahko izkoristimo šport za nekaj dobrega. Pomembno je, da naši kolesarji prevozijo enako pot in spoznajo, kaj vse je moral Bartali tvegati. Ne zato, ker bi s tem lahko kaj pridobil, temveč zato, ker je bilo to enostavno prav, " je zaključil šef ekipe Ran Margaliot.

Tako njihova ideja kot početje Bartalija si zaslužita globok priklon.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ