Izvenserijska Annemiek Van Vleuten in izjemna Urška Žigart

Izvenserijska Annemiek Van Vleuten in izjemna Urška Žigart
30.07.2022 AVTOR: DZ

Najtežji etapi na dirki po Franciji za ženske so organizatorji prihranili za konec. Prva je za kolesarkami. Urška Žigart je bila izjemna 8., do neverjetne zmage pa je prišla Annemiek Van Vleuten.

Dirka po Franciji za ženske se bliža koncu, a prav zadnji dve etapi sta najtežji. Do sobotne sedme etape je blestela Marianne Vos, ki je slavila dve etapni zmagi in je tudi nosila rumeno majico vodilne v skupnem seštevku. Sedma etapa pa je bila za Nizozemko vsekakor preveč zahtevna.

Selestat je gostil start, cilj pa Le Markstein. Etapa je bila dolga 127 kilometrov. Kolesarke so morale premagati tri vzpone prve kategorije. Po 37 kilometrih dirkanja se je začel klanec Col du Petit Ballon. Ta je dolg 9,4 km, povprečni naklon pa je kar 8-odstoten. Sledil je spust in takoj vzpenjanje na Col du Platzerwasel. Klanec je dolg 7,1 km, povprečni naklon pa je 8,3-odstoten.

Po prečkanju gorskega cilja je sledil še zelo zahteven del z dvema krajšima klancema in vožnjo po planoti na dobrih tisoč metrih nadmorske višine.Po 72,5 km dirkanja so kolesarke tudi prečkale ciljno črto, a so morale z dirko nadaljevati. Sledil je dolg spust do Willer sur Thurja, potem pa vzpon na Grand Ballon. Ta klanec je dolg kar 13,9 km, povprečni naklon pa je 6,6-odstoten. Vrh na 1338 metrih nadmorske višine so kolesarke dosegle po 119,5 km dirkanja.

Sledil je samo še spust in krajša ravnina oziroma krajši klanec do cilja. Kmalu po startu je prišlo do pobega večje skupine kolesark, že na prvem vzponu pa se je za napad odločila prva favoritinja, ki se je v prvem delu Toura ubadala predvsem s slabim zdravstvenim stanjem. Annemiek Van Vleuten si je v nekaj dneh očitno opomogla in je hitro pospešila. Slediti pa ji je uspela samo še Demi Vollering. Tudi za njima je glavnina razpadla na številne manjše skupinice.

Volleringova je sicer pobrala največ točk na vrhu prvega vzpona, na drugem pa rojakinji ni mogla več slediti. Van Vleutnova je napadla po vrhom prelaza Platzerwasel. 60 kilometrov pred ciljem je ostala sama in nadaljevala s samostojnim pobegom, medtem ko Volleringovi tudi ni preostalo drugega, kot da poskuša sama čim hitreje nadaljevevati proti cilju. Razlike so namreč bile ogromne.

Na zadnjem vzponu je imela vodilna tri minute in pol prednosti pred Volleringovo, skupinica treh kolesark z Niewiadomo pa je zaostajala že za šest minut, medtem ko se je odlično vozila tudi Urška Žigart. Bila je v manjši skupinici za Niewiadomo. 39-letna Van Vleutnova je v izjemnem ritmu nadaljevala do cilja. Veselila se je zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku.

"Po bolezni je bilo zelo težko. Zato je lepo tu zmagati na tak način. Seveda sem morala nekaj poskusiti, saj sem do zdaj izgubila nekaj časa. Moj način dirkanja pa je napadalen. Ne želim čakati na sam zaključek. To etapo sem si ogledala in vedela sem, da je zahtevna. Po šestih dneh čakanja, ko sem trpela in si poskušala čim bolj opomoči sem želela narediti večje razlike v skupnem seštevku. To pa pomeni, da moraš napasti zelo zgodaj," je dejala presrečna zmagovalka:

"Starejša sem od ostalih punc. Zato lahko več treniram in to mi je zdaj ustrezalo." Na koncu je na cilj prišla s prednostjo 3:26 pred Volleringovo. Sprint za tretje mesto je z zaostankom 5:16 dobila Cecillie Uttrup Ludwig. Sledili sta Juliette Labous in Katarzyna Niewiadoma. Potem pa s skoraj sedmimi minutami zaostanka Silvia Persico, Elisa Longo Borghini in z zaostankom 7:23 na osmem mestu Urška Žigart.

"Sicer imamo gorske etape, a malo je takih z daljšimi klanci. Zato sem prišla sem. Za ti zadnji dve etapi s težkimi klanci. Škoda, da se Kristen ni počutila najbolje, a to je tudi pomenilo, da sem lahko samo sledila tisti skupinici. Menili smo, da bo prišlo do združevanja skupinic in bom potem pomagala Kristen. Na koncu sem bila samo vesela, da sem prišla do cilja," je dejala Žigartova, o zadnji etapi s ciljem na La Planche des Belles Filles pa:

"Malce me je strah, kako se bom počutila. Ampak, po pogovoru z ostalimi puncami smo vse trpele. Ni pomembno ali pet, deset, ali pa 20 minut v ozadju. Danes je bilo zares težko. Upam, da si bom opomogla, potem pa bomo videli, kaj lahko naredimo." Lure bo gostil start jutrišnje osme in obenem zadnje etape letošnje dirke po Franciji. Po vzponu druge kategorije in potem vzponu prve kategorije bodo kolesarke prišle ob vznožje Super Planche des Belles Fillesa.

Letos so se na ta klanec podali tudi kolesarji na dirki po Franciji. Etapo je dobil Tadej Pogačar. Dekleta bodo gorski cilj imela na La Planche des Belles Fillesu - tam je Tadej Pogačar na Touru 2020 prišel do prve rumene majice  - potem pa bodo nadaljevala še dober kilometer višje. Etapa bo dolga 123 kilometrov. Annemiek Van Vleuten pa bo branila kar 3:14 prednosti pred Volleringovo. Žigartova je 36., Eugenia Bujak pa je 99.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ