Izvrstni Mads Pedersen z zadnjimi močmi do zmage v Hamburgu

Izvrstni Mads Pedersen z zadnjimi močmi do zmage v Hamburgu
20.08.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Lidl Trek

Mads Pedersen je v soboto na kronometru prišel do skupne zmage na dirki po Danski, v nedeljo pa je slavil še na prestižni enodnevni klasiki v Hamburgu. Williams najboljši na Norveškem.

Za Madsom Pedersenom je izvrsten konec tedna. V soboto je dobil zaključni kronometer na dirki po Danski in se veselil skupne zmage, nato pa se je preselil nekaj kilometrov nižje in v nedeljo nastopil še na prestižni klasiki svetovne serije v Hamburgu, ki je skozi leta nosila že veliko imen, zdaj se imenuje Bemer Cyclassics. Pedersen je do zmage prišel z akcijo v zadnjem kilometru.

Ponavadi v Hamburgu odloča šprint, tokrat pa so glavnini 13 kilometrov pred ciljem ušli Brandon McNulty, Nils Politt in Yves Lampaert. Močna trojica je bila trd oreh za glavnino, v kateri je Marco Haller unovčil izkušnje in v ovinkih pametno oviral ritem zasledovalcev. Ob vstopu v zadnji kilometer je imela trojica še vedno 10 sekund prednosti, zato Pedersen ni želel tvegati, napadel je iz skupine in šel na vse ali nič.

Enega po enega je ujel najprej Politta, nato Lampaerta in za konec še McNultyja. S težko prestavo je z zadnjimi močmi prišel mimo Američana in v sede prečkal ciljno črto, medtem ko ga je ujel tudi peloton. Danny van Poppel se je približeval z bliskovito hitrostjo, fotofiniš pa je pokazal, da je bil za las prekratek in zmaga je odšla v roke Pedersena. Tretji je bil Elia Viviani.

"Trojica je imela še vedno prednost, ko smo prišli v zadnji kilometer. Nisem bil prepričan, da jih lahko ujamemo, zato sem se želel preseliti do njih. Samo šel sem na polno, sploh nisem vedel, kaj se dogaja za menoj. Danny je prišel zelo hitro iz ozadja, a sem imel na srečo ravno dovolj prednosti za zmago," je povedal junak vikenda Pedersen.

Slab začetek za Slovence v Franciji

Danes se je končala tudi dirka Arctic Race of Norway. Pred zadnjo etapo je imel Britanec iz vrst Israel PremierTecha Stevie Williams sekundo naskoka pred Christanom Scaronijem iz Astane. V zadnji etapi sta oba končala v vodilni skupinici, a je v njej šprint za zmago dobil Clement Champoussin, Scaroni pa ni uspel pobrati odbitnih sekund in Williams je zadržal skupno zmago. Tretji je bil Kevin Vermaerke iz ekipe DSM.

Za kolesarji je tudi prva etapa dirke Tour de l'Avenir. Dobil jo je Danec Andreas Foldager, še eden iz vrste odličnih Skandinavcev, ki iz mlajših kategorij počasi prihajajo med člane. Za Slovence se dirka ni začela dobro, odstopil je Teo Pečnik, v glavnini pa sta etapo končala le Gašper Otoničar in Aljaž Turk, Boštjan Murn in Natan Gregorčič pa sta že precej zaostala.

Danes se je odvijala tudi enodnevna klasika Egmont Cycling Race (1.1), dobil jo je Jasper de Buyst, etapno dirko Baltic Chain Tour (2.2) pa je dobil Estonec Rait Arm.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ