Jai Hindley (Bora Hansgrohe), zmagovalec pete etape in novi nosilec rumene majice

Jai Hindley (Bora Hansgrohe), zmagovalec pete etape in novi nosilec rumene majice
05.07.2023 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: ASO

Peta etapa na Dirki po Franciji je kolesarje vodila v Pirineje. Razgibana, lažja gorska etapa, je bila z močnim begom, na koncu še kako zahtevna.

Po več poizkusih pobega od samega začetka etape, se je uspelo večji skupini oddaljiti šele na tridesetem kilometru.

Do prvega prelaza ekstra kategorije se je tudi ubežna skupina redčila in do konca izoblikovala na vzponu tretje kategorije Col d'Ichere, ko je imela glavnina in rumena majica že dobre tri minute zaostanka.

Pred zadnjim vzponom prve kategorije na Col de Marie Blanque je v navidezni rumeni majici vozil Jai Hindley (Bora Hansgrohe), sicer zmagovalec Gira 2022 in imel tudi največ interesa, da ubežnikom ne pade ritem.

Še pred zadnjim vzponom dneva je kazalo, da bi ubežnikom v ospredju lahko priključila tudi Wout van Aert in Julian Alaphillipe, kar se pa na koncu ni izšlo ter sta se odločila, da počakata glavnino. Ravno Wout je del zadnjega vzpona pomagal narekovati oster ritem za Jumbo Vismo, da se je od glavnine odcepila peščica kolesarjev skupaj z Vingegardom, Pogačarjem in rumeno majico, Adamom Yatesom, ki pa je na polovici zadnjega vzpona popustil.

Dober kilometer pod vrhom vzpona se je za napad odločil Jonas Vingegaard, na katerega je postopoma lahko odgovoril le Tadej Pogačar, a na vrhu vzpona za Vingegaardom zasotajal 40 sekund. Pred njima so odbitne sekunde že pobrali Jai Hindley, Felix Gall, ki je tudi prevzel pikčasto majico za gorske cilje in Giullio Ciccone.

Sledilo je petnajst kilometrsko spuščanje do cilja, ko so se razlike ohranjale. Tadej Pogočar ni mogel računati na pomoč pri lovljenju vodilnih, saj mu je na spustu priklopil samo Sepp Kus, v ospredju pa Vingegaardu niso bili v pomoč prvi trije kolesarji, ki so prečkali zadnji klanec. Petdeset sekund pred njimi je etapni zmagi na proti vozil Jay Hindley.

Štiri kilometre do cilja so zasledovalci, ki so imeli skupen interes, da zmanjšajo razliko do Vingegaarda ujeli Tadeja Pogačara. Skupaj so na koncu zmanjšali razliko na minuto in pol za zmagovalcem.

Prva etapa v Pirinejih je dobro premešala mesta za končno razvrstitev. Po odbitnih sekundah je rumeno majico prevzel zmagovalec pete etape Jan Hindley. Na drugem mestu za vodilnim Jonas Vingegaard zaostaja za 47 sekund, Giullio Ciccone na tretjem mestu pa že minuto in tri sekunde. Tadej Pogačar na šestem mestu za zmagovalcem zaostaja minuto in štirideset send za Vingegaardom pa slabo minuto.

Jutri je pred kolesarji še bolj zahtevna etapa, ki se po 145 kilometrih in 3900 višinskih metrih zaključi v klanec.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ