Jakobsen potrdil, da je najhitrejši na svetu, Roglič pa varno končal v glavnini

Jakobsen potrdil, da je najhitrejši na svetu, Roglič pa varno končal v glavnini
07.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: QuickStep

Fabio Jakobsen je v tem trenutku najhitrejši šprinter sveta, kar je še enkrat dokazal s prepričljivo zmago v 2. etapi dirke Pariz – Nica. Primož Roglič je v vetrovni etapi ostal na varnem.

Prve etape dirke od Pariza do Nice, dirke proti soncu, so vedno zaznamovane z močnim bočnim vetrom, ki je pogost v severni Franciji. Letos je kolesarje pričakalo vsaj lepo sončno vreme, tako da jih mraz ne ovira, je pa zaradi vetra prisotne več nervoze v glavnini.



Tako smo tudi v prvi polovici druge etape videli kar nekaj padcev v glavnini, slovenski kolesarji pa so se jim na srečo izognili. Slabih 60 kilometrov pred ciljem se je veter s strani okrepil, kar sta izkoristila Jumbo Visma in QuickStep ter poizkusila razbiti glavnino. Resne škode tokrat ni bilo, vsi glavni aduti za končno zmago so bili na varnem v ospredju, več kot minuto je na koncu izgubil le Max Schachmann.

Primož Roglič je sicer imel nekaj težav pri tem, da bi ostal v zavetrju Wouta van Aerta, ki je bil cel čas na čelu vodilne skupine, Roglič pa je moral nekajkrat popravljati svoj položaj, a na srečo takrat napadov ni bilo in nosilec zelene majice ni bil v nevarnosti, da izgubi nekaj dragocenih sekund.

V zadnjih 10 kilometrih je s solo napadom poizkusil Stefan Bissegger, a ga je vlak Ineosa in QuickStepa ujel še pred zadnjim kilometrom. Nato je sledil zanimiv in zelo hiter šprint, QuickStep je opravil vrhunsko delo, a se je zdelo, da jih je Christophe Laporte presenetil, ko je 250 metrov pred ciljem v vrhunski položaj pripeljal Wouta van Aerta.

Tudi Mezgec izkoristil svojo priložnost

Belgijski državni prvak je pospešil na vso moč po levi mimo Laporta, po desni pa je kot puščica proti ciljni črti švignil Fabio Jakobsen, ki je bil občutno hitrejši od van Aerta in je na koncu zelo prepričljivo slavil.

»V zaključku smo opravili res dobro delo kot ekipa, šprint mi je bil pisan na kožo, saj se je v zadnjem delu cesta nekoliko vzpenjala in tako res lahko pokažem svojo moč. Seveda je lepo, ko zmagaš na tako pomembni dirki, kot je Pariz – Nica, sploh glede na to, da v drugem delu dirke priložnosti za nas šprinterje ne bo,« je po zmagi povedal Jakobsen.

S tretjim mestom je 4 odbitne sekunde dobil tudi Laporte, ki je tri bonifikacijske sekunde dobil tudi na letečem cilju in tako zadržal rumeno majico vodilnega. Izkazal se je tudi Luka Mezgec, v prvi skupini ni bilo Dylana Groenewegna, zato je Mezgec dobil priložnost za šprint in jo izkoristil s četrtim mestom.

Roglič je končal na 28. mestu, v času zmagovalca, in ostaja tretji v skupnem seštevku. Jutri je pred kolesarji razgibana tretja etapa s petimi krajšimi vzponi v zadnjih 70 kilometrih.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ