Jan Bakelants presenetil glavnino, ki jo je zmotil tudi pes (foto)

Jan Bakelants presenetil glavnino, ki jo je zmotil tudi pes (foto)
30.06.2013 AVTOR: D. Z.
Jan Bakelants je veliki junak 2. Etape na dirki po Franciji. Oblekel je tudi rumeno majico. Napadel tudi Jani Brajkovič. Začel se je Giro Rosa z našo Polono Batagelj!

Polona Batagelj začela dirko po Italiji!
Začela se je tudi etapna dirka po Italiji, namenjena ženskam. Na dirki za špansko ekipo Bizkaia Durango nastopa tudi Polona Batagelj. Sicer članice slovenske ekipe E Leclerc Klub Polet se je samo za Giro Rosa pridružila nekdanjim sotekmovalkam.

Prvo, 117 km dolgo etapo je v sprintu glavnine dobila  Nizozemka Kirsten Wild. Premagala je sonarodnjakinjo in prvo favoritinjo za končno zmago Marianne Vos. Polona Batagelj je zasedla 92. mesto, a je ciljno črto prečkala v času zmagovalke.

Sprinterji brez možnosti
Za kolesarji na dirki po Franciji je že 2. etapa. Ta je bila gola 156 kilometrov. Začela se je v Bastii, končala pa Ajacciu. V primerjavi s prvo je bila precej bolj razgibana, tako da je bilo že na startu jasno, da se čisti sprinterji tokrat ne bodo mogli udariti za zmago. Premagati so morali štiri kategorizirane vzpone. Tri tretje kategorije in enega druge.

Takoj po startu je prišlo do pobega štirih kolesarjev. To so bili Lars Boom, David Veilleux, Biel Kadri in Ruben Perez. Hitro so si privozili dobri dve minuti prednosti, saj v ozadju nihče ni hotel narekovati ritma. Tudi kolesarji Argos Shimana, ki so sicer branili rumeno majico Marcela Kittla, so dobro vedeli, da jo bodo težko ubranili.

Kadri se je zadnji predal
Najprej so prečkali vzpon Bellagranajo. Največ točk je dobil Boom. Kmalu zatem pa je glavnina zaostanek za ubežniki zmanjšala na vsega pol minute. Vseeno pa jih ni ujela. Naslednji vzpon na Col de la Serra so tako začeli z dobro minuto prednosti. Kasneje je Biel Kadri sam nadaljeval s pobegom, medtem ko je preostalim postalo jasno, da jim tokrat ta pobeg ni usojen.

A tudi zaradi defekta ga je glavnina, v kateri so ritem narekovali kolesarji moštva FDJ, ujela na vzponu druge kategorije na Col de Vizzavona. Tam so številni sprinterji popustili. Mark Cavendish, Marcel Kittel … njihovih upov, da bi se borili za etapno zmago, je bilo tako konec. V ospredju so si sledili napadi.

Sky in BMC ujela Rollanda
Poskusil je Pierre Rolland. To sicer ni bila napad na zmago, bil pa je dovolj močan, da je prvi prečkal najtežji vzpon dneva, katerega vrh je bil na 1163 metrih nadmorske višine. V lov za njim so se v dolgem spustu podali kolesarji Skya. Kasneje so jim na pomoč priskočili še člani moštva BMC in tako so dobrih 40 kilometrov pred ciljem Rollanda tudi ujeli.

Kasneje so se na čelo glavnine podali tudi kolesarji moštva Cannondale. Peter Sagan je v takih zaključkih še kako nevaren in jasno je bilo, da je prvi favorit za zmago. Na zadnjem sicer kratkem, a strmem vzponu na Salario je prišlo do hudega boja za pozicije. Najprej sta napadla Juan Antonio Flecha in Cyril Gautier.

Froome napadel na zadnjem vzponu
V ozadju pa je na čelu ritem že narekoval Richie Porte. Tik pod vrhom je napadel kapetan Skya Christopher Froome. Na ta napad sicer ni nihče odgovoril, a Britanec Gautiera, ki je v ospredju ostal sam, ni uspel ujeti. Tako se je moral predati tudi Froome. Manj kot deset kilometrov pred ciljem je sledil napad Janija Brajkovič.

Kolesar Astane je izvedel odlično potezo. Sicer so ga hitro ujeli, a je na najboljši možni način pripravil odličen izhodiščni položaj kapetanu Astane Jakobu Fuglsangu. Danec se je namreč dobrih pridružil petim ubežnikom. To so bili Jan Bakelants, Izagirre, Flecha in Sylvain Chavanel, ki je praznoval rojstni dan.

Pes pred glavnino, Bakelants do prestižne zmage
Privozili so si deset sekund prednosti, medtem ko je pred glavnino dobre štiri kilometre pred ciljem skočil pes. Na srečo do padca ni prišlo. V ospredju pa je dober kilometer pred ciljem odločilno potezo izvedel Jan Bakelants. Kolesar moštva RadioShack Leopard je napadel preostale ubežnike in nadaljeval v samostojni vožnji.

Takrat se je začelo ugibanje. Bo Bakelantsu uspelo, ali pa bodo v glavnini dovolj hitri. A v glavnini pravih pomočnikov kapetani niso več imeli. Tudi Sagan je ostal brez vlaka. In tako je bila glavnina prepočasna. Bakelants se je lahko veselil zaslužene zmage. Ohranil je sekundo prednosti pred glavnino, v kateri je sledil še kako napet sprint za drugo mesto. Tega je pričakovano dobil Peter Sagan, medtem ko je tretje mesto zasedel Michal Kwiatkowski, ki je prevzel belo majico najboljšega med mladimi kolesarji.

Rumeni Bakelants
Bakelants je oblekel rumeno majico, Marcel Kittel bo v jutrišnji, zadnji etapi na Korziki nosil zeleno najboljšega po točkah. Do zdaj jih je zbral 47. Štiri več kot Sagan. V pikčasti majici bo Pierre Rolland. RadioShack je tudi trenutno najboljša ekipa. A razlik med najboljšimi praktično ni, saj tudi letos na dirki ni bonifikacijskih sekund. V skupini z najboljšimi je končal Jani Brajkovič, medtem ko je Kristjan Koren po opravljeni nalogi zaostal za dobrih pet minut.

Dirka po Franciji, rezultati 2. etape
1. Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 3:43:11
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:01

3. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
4. Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
6. Julien Simon (Fra) Sojasun
7. Francesco Gavazzi (Ita) Astana Pro Team
8. Daryl Impey (Jar) Orica GreenEdge
9. Daniele Bennati (Ita) Team Saxo-Tinkoff
10. Sergej Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
47. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
114. Kristjan Koren (Slo) Cannondale 5:39

Dirka po Franciji, skupni vrstni red

1. Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 8:40:03
2. David Millar (VB Garmin-Sharp 0:01

3. Julien Simon (Fra) Sojasun
4. Daryl Impey (Jar) Orica GreenEdge
5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
6. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
8. Sergej Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
9. Christophe Riblon (Fra) AG2R La Mondiale
10. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
89. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
114. Kristjan Koren (Slo) Cannondale 5:39

Zadnji kilometri dirke
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ