Jan Polanc bežal do petega mesta, Contador spet napadal

Jan Polanc bežal do petega mesta, Contador spet napadal
25.08.2017 AVTOR: D. Z.
Jan Polanc po dolgem pobegu najprej ujet, potem pa spet napadel in zasedel peto mesto. Froome ostaja v rdečem, etapo dobil Marczynski.

Na dirki po Španiji je za kolesarji šesta etapa od Vila-Reala so Sagunta. Etapa je bila nadvse razgibana, zato so bili mnogi kandidati za najvišja mesta nadvse pozorni.

V skoraj 205 kilometrih so morali kolesarji premagati tri vzpone tretje kategorije in zadnjega druge kategorije. Vrh zadnjega vzpona Puerto del Garbi je bil na 168 kilometru. Sledil je spust in leteči cilj na 196 kilometru. Potem pa še ravnina do cilja. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom, tako da je takoj po startu prišlo do številnih napadov.

Šele po dobrih 30 kilometrih se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov, ki je po nekaterih spremembah štela kar 27 kolesarjev. Med ubežniki je bil tudi slovenski adut Jan Polanc. Omenimo še Luisa Leona Sancheza, pa Tomasza Marczynskija, Maxima Monforta, Boba Jungelsa, David Arroya, Georgea Bennetta, Davideja Villello, ki je nabiral točke na gorskih ciljih … Ker je bila skupina nadvse velika, si večje prednosti ni uspela privoziti.

Za to so skrbeli predvsem kolesarji Skyja, ki so branili rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Nosi jo Christopher Froome. Največja razlika je znašala dobri dve minuti, tako da se je ves čas lahko ugibalo, ali bo ubežnikom uspelo priti pred najboljšimi na cilj ali ne. Na spustu s tretje vzpona sta napadla Bob Jungels in Maxime Monfort. Sicer sta si na dolgem spustu privozila dobro minuto prednosti, a preostali ubežniki so ju na vzponu Pierto Oronet uspeli ujeti in kmalu sta popustila. Do cilja je bilo še dobrih 60 kilometrov. Ko je pospešil Jarlinson Pantano, so številni ubežniki popustili.

Darwin Atapuma je dobil gorski cilj, sledil je 15 kilometrov dolg spust in potem še zadnji vzpon dneva. Z 22-odstotnim odsekom tudi najstrmejši. Puerto del Garbi. Med ubežniki so sledili novi napadi in največ moči sta imela Tomasz Marczynski in Enric Mas. Člana moštev Lotto Soudal in Quick Step Floors, torej ekip, ki sta imeli med ubežniki največ predstavnikov. Napadla sta dva kilometra pred vrhom vzpona, glavnina pa je za njima zaostajala za vsega dve minuti. Ubežnika so ujeli še Sanchez, Pedrero in Poljanski. Z njima je kasneje ostal samo še Poljanski.

Kasneje sta ubežnike poskusila ujeti tudi Polanc in spet Sanchez, a jima podvig ni uspel. Trojica se je udarila za zmago. Marczynski pa je imel največ moči. Drugo mesto je zasedel Pawel Poljanski, tretji pa je bil Enric Mas. Kaj pa glavni favoriti? Ti so se med sabo udarili na prej omenjenem zadnjem vzponu. Ob vznožju klanca so oster ritem narekovali člani moštva Trek Segafredo, potem pa je sledil napad Alberta Contadorja. Z ostrim pospeševanjem je poskrbel za večjo selekcijo. Stik so izgubili številni, tudi Nibali in do zdaj prepričljivi Chaves.

Tudi Froome je na trenutke s težavo sledil, pomagal pa mu je tudi Wout Poels. Na spustu se je izoblikovala skupina Pantano, Contador, Polanc, Betancur in Van Garderen, ki je kasneje padel, a se hitro pobral. Z njim je padel tudi Betancur. Sledili so zadnji štirje kilometri in takrat je napadel Polanc, sledil pa mu je samo še Sanchez. Skupaj sta pred ostalimi prišla do cilja. Zmagovalcu sta se približala na osem sekund. Sanchez je bil četrti, Polanc pa peti. Skupina z najboljšimi je zaostala za 26 sekund.

Tu je bilo 18 kolesarjev, večina najboljših je namreč ujela stik z napadalnim Contadorjem. Van Garderen je v nadaljevanju še drugič padel in je izgubil nekoliko več, izgubili so še Simon Yates, Steven Kruijswijk, Miguel Angel Lopez, Rafal Majka … Froome ima v skupnem seštevku 11 sekund prednosti pred Chavesom in 13 pred Rocheom. Sledijo Van Garderen, Nibali, De la Cruz, Aru, Adam Yates, Michael Woods, Simon Yates, Kelderman, Zakarin, Barguil, Oomen in Haig. Jan Polanc zaostaja za natančno štiri minute. Napredoval je na 26. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ