Jan Polanc bežal, prerojeni Marcel Kittel ubil dve muhi na en mah

Jan Polanc bežal, prerojeni Marcel Kittel ubil dve muhi na en mah
06.02.2016 AVTOR: D. Z.
Dirko po Dubaju je dobil Marcel Kittel, ki je do končne zmage prišel po zmagi v zadnji etapi. Jan Polanc je bil v begu.

Jan Polanc v pobegu dneva
Nova ekipa, prva dirka v sezoni in takoj zmaga. Ne ena. Dve etapni in končna zmaga v Dubaju. Štiridnevna dirke ekstra kategorije po Dubaju je končana. Trikrat so na svoj račun prišlo sprinterji, enkrat pa nekoliko boljši kolesarji na kratke vzpone. Na koncu pa se je zmage veselil, zanimivo, čisti sprinter. Zadnja etapa se je končala v Burj Khalifi. Dolga je bila 137 kilometrov, na kožo pa je bila pisana sprinterjem.

V pobegu dneva je sodeloval tudi edini Slovenec na dirki Jan Polanc. Kolesarju Lampreja Meride so se v akciji pridružili še Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Rui Costa (Lampre Merida), Sebastian Lander (ONE Pro), Roy Curvers (Giant-Alpecin) in Mark Christian (Team Wiggins). Ubežna skupina pa prav veliko možnosti za uspeh ni imela. Večji del etape so ubežniki imeli okrog tri minute prednosti. Oba leteča cilja je pobral Polančev klubski kolega Rui Costa.

Kittlu etapa in končna zmaga
Dobrih 30 km pred ciljem pa je glavnina pospešila. Na čelo so se postavili člani Etixx Quick Stepa, Astane, Trek Segafreda in Tinkoffa. 12 km pred ciljem je bilo pobega konec. V zaključku so pobudo prevzeli člani Etixx Quick Stepa, v zadnjem kilometru pa še člani Treka, ki so obenem branili vodstvo v skupnem seštevku Giacoma Nizzola. Zadnji Kittlov mož Fabio Sabatini pa je opravil izjemno delo.

Kittel je znal zaključiti v svojem slogu. Nemec se je veselil druge zmage v teh dneh. Po zaslugi bonifikacijskih sekund pa se je veselil še končne zmage, saj je v razgibani petkovi preizkušnji na zadnjem vzponu zdržal ob najboljših. Tokrat je premagal Elito Vivianija in Marka Cavendisha. V skupnem seštevku je Kittel za štiri sekunde premagal Nizzola in za šest sekund Juana Joseja Lobata. Jan Polanc je dirko končal na 19. mestu.

Sky premočen v Španiji
Pravo lekcijo je kolesarjem na etapni dirki Volta a la Comunitat Valenciana konkurentom dal Wout Poels. Na dirki je bila na sporedu četrta, kraljevska etapa. Dolga je bial 141 km, pot je kolesarje vodila od mesta Orihuela do Xorret del Catija. Kolesarji so se večji del etape vzpenjali, premagati so morali štiri kategorizirane vzpone. Najprej enega tretje kategorije, potem dva druge. Tik pred koncem pa še najtežjega. Vzpon prve kategorije na Xorret de Cati. Takoj, ko so prečkali vrh, je sledil še krajši spust do cilja.

Vodstvo v skupnem seštevku je branil Wout Poels, sicer član britanskega Skya. A Nizozemec ga ni samo branil. Pod vrhom zadnjega vzpona je napadel in nadaljeval v samostojnem pobegu. Vse do cilja. Po treh urah in 26 minutah se je veselil zaslužene zmage. Drugi je bil njegov klubski kolega Benat Intxausti, ki je z zaostankom 23 sekund premagal Jona Izaguirreja. Sledili so Aru, Navarro, Sanchez, Formolo, Firsanov … Dan pred koncem ima Wout Poels že 46 sekund naskoka pred Luisom Leonom Sanchezem in 56 pred Benatom Intxaustijem. Preostali zaostajajo za več kot minuto. Sledijo pa Izaguirre, Moreno, Aru, Rosa, Herrada, Navarro in Konig.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ