Jan Polanc bežal, Vincenzo Nibali preprosto premočan

Jan Polanc bežal, Vincenzo Nibali preprosto premočan
04.10.2015 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je prepričljivo dobil dirko po Lombardiji. Z dolgim pobegom se je izkazal Jan Polanc.

Za kolesarji je še zadnja klasika v letošnji sezoni. Govorimo o 209 dirki po Lombardiji. Gre za zelo zahtevno preizkušnjo polno vzponov. Dolga je 245 kilometrov, kolesarji pa so dirkali od Bergama do Coma. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Luka Mezgec, Jan Polanc in Jani Brajkovič. Prvi favorit za zmago je bil Vincenzo Nibali, ki je imel ob sebi izjemno močno ekipo Astane, predvsem neverjetnega Diega Roso.

Na startu je bilo 198 kolesarjev, pričakalo pa jih je slabo, deževno vreme. Kmalu po startu se je izoblikovala skupina 11 kolesarjev. To so bili Stefan Schumacher (CCC Sprandi), Enrico Barbin (Badiani CSF), Jan Polanc (Lampre-Merida), Matteo Busato (Southeast), Dennis Van Winden (LottoNL-Jumbo), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Pier Paolo de Negri (Nippo-Vini Fantini), Marco Canola (UnitedHealthcare), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Jerome Coppel (IAM Cycling) in Oscar Gatto (Androni Giocattoli).

Privozili so si več kot osem minut prednosti, saj se v glavnini niso ravno obremenjevali z ubežniki. Potem pa so pobudo prevzeli člani Astane. Pomoč so ponudili tudi kolesarji Movistarja in Skya. Ob vznožju prvega bolj poznanega vzpona Madonna del Ghisallo so imeli ubežniki še vsega dve minuti in pol prednosti. Med ubežniki sta največ moči na tem vzponu imela Benedetti in Canola, iz glavnine pa smo ravno tako videli ogromno napadov.

Michal Kwiatkowski, Tim Wellens, Tom Jelte Slagter, Matteo Trentin, Carlos Verona, Lukasz Wisniowski, Jon Izagirre, Robert Gesink, Timo Roosen in Giacomo Nizzolo so se združili v manjšo skupino, ki se je kasneje spopadla z neverjetno strmim vzponom Muro di Sormano. Po tem vzponu sta v ospredju vztrajala samo še Wellens in Kwiatkowski. Medtem pa je v vse manjši glavnini ritem še vedno narekovala Astana.

Na naslednjem vzponu na Civiglio so prav kolesarji Astane ujeli vse ubežnike. Slabih 20 km pred ciljem je imel Vincenzo Nibali ob sebi samo še Diega Roso, ki pa je opravil izjemno delo, potem pa je prav Nibali uprizoril enega izmed napadov. Predvsem Thibaut Pinot je prvi odgovarjal na napade Italijana. 17 kilometrov pred ciljem pa so morali vsi popustiti. Nibali je uprizoril izjemen spust in imel pod zadnjim vzponom 40 sekund prednosti.

To je bilo dovolj za zanesljivo zmago. »Vedno sem želel dobiti dirko take ravni in prestiža. Zdaj je prišel moj čas. Če hočeš dobiti eno izmed takih dirk, moraš imeti tudi srečo. Za mano je izjemen dan, « je dejal Nibali. V ozadju so se na zadnjem vzponu udarili preostali zasledovalci. Najmočnejši je bil Daniel Moreno, ki se je Nibaliju približal tudi na 11 sekund, vendar pa ga ni uspel ujeti. Tretji je bil Pinot. Alejandro Valverde je bil četrti, peti Rosa, šesti pa Mikel Nieve. Polanc je zasedel 37. mesto. Luka Mezgec in Jani Brajkovič sta odstopila.


Dirka po Lombardiji
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 6:16:28
2. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 0:21
3. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:32
4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:46
5. Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team
6. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Team Sky
7. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:56
8. Johan Esteban Chaves Rubio (Kol) Orica GreenEdge
9. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Team Sky
10. Gianluca Brambilla (Ita) Etixx - Quick-Step 1:10
11. Robert Gesink (Niz) Team LottoNL-Jumbo 3:06
12. Wouter Poels (Niz) Team Sky 4:10
13. Tom Jelte Slagter (Niz) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 4:23
14. Cesare Benedetti (Ita) Bora-Argon 18
15. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale
16. Carlos Verona Quintanilla (Špa) Etixx - Quick-Step
17. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 4:25
18. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge
19. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 4:58
20. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin
37. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 8:55
Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin odstop
Jani Brajkovič (Slo) UnitedHealthcare Pro Cycling odstop

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ