Jan Polanc sedmi na Siciliji

Jan Polanc sedmi na Siciliji
05.04.2019 AVTOR: DZ, foto: LaPresse / Ferrari - Paolone

Jan Polanc je bil sedmi v tretji etapi dirke po Siciliji. Zmagal mladi Brandon McNulty. Dirka se bo končala jutri z etapo na Etno.

Na dirki po Siciliji je za kolesarji že tretja etapa. Po dveh sprinterskih so na vrsto prišli kolesarji, ki se bodo borili za končno zmago. Govorimo o dirki, ki so jo po 42 letih spet obudili. Vodilni pa obleče rožnato-rumeno majico. Na dirki nastopa tudi Jan Polanc. Majico vodilnega je v tretji etapi branil Manuel Belletti, a jasno je bilo, da je ne bo mogel obdržati. Tretja etapa je bila namreč zelo razgibana.

Caltanissetta je gostila start, Ragusa pa po 188 kilometrih dirkanja cilj. Po prvem delu, polnem kratkih klancev, spustov in tehnično zahtevnih odsekov so se kolesarji po dobrih 150 kilometrih spopadli z vzponom Serra di Burgio. Govorimo o 7,8 km dolgem klancu s 5,5-odstotnim povprečnim naklonom. Na vrh so kolesarji prišli o dobrih 162 kilometrih dirkanja.

Sledil je še spust in potem zaključni, 2,9 km dolg klanec s povprečnim naklonom 4,2 %. Najstrmejši odsek je 12-odstoten. Kolesarje je tokrat dodatno oviral še dež. Pobeg dneva je uspel skupini, ki so jo sestavljali Marco Maronese, William Perez, Federico Burchio, Simone Sterbini, Niccolò Salvietti in Jalel Duranti. Pobeg jim je uspel po 19 kilometrih dirkanja.

Že krepko razredčena skupina je zadnjega ubežnika ujela prav na prej omenjenem vzponu ekstra kategorije. Serra di Bugio. Na vrh je prvi prišel Fausto Masnada, blizu pa je bila tudi skupina z Janom Polancem. Zaradi dežja in spolzkega cestišča je prišlo do številnih padcev. Takoj po padcu Mattie Cattanea pa je napadel Brandon McNulty.

Še eden izmed izjemnih mladih kolesarjev, ki je 2. aprila dopolnil šele 21 let. Do cilja je bilo še devet kilometrov, Američan – že svetovni mladinski prvak v vožnji na čas – pa je nadaljeval s samostojnim pobegom. Preostali na njegov napad niso reagirali in hitro si je privozil lepo prednost. Sledil je zaključni vzpon.

McNulty je bil prepričljiv in se je lahko veselil zaslužene zmage. Prva skupina zasledovalcev je za njim zaostala za 55 sekund. Boj je dobil Odd Christian Eiking, tretji pa je bil Giovanni Visconti. V tej skupini je na cilj prišel tudi Jan Polanc, ki je osvojil sedmo mesto.

V skupnem seštevku je McNulty prevzel vodstvo in ima 59 sekund prednosti pred Eikingom, tretji je z 1:02 zaostanka Visconti. Jutri bo na sporedu še 119 kilometrov dolga etapa, ki se bo končala na Etni. Govorimo o vzponu ekstra kategorije. Dolg je 19,5 km, naklon pa je v povprečju 6,1-odstoten.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ