Jan Polanc šesti v Italiji

Jan Polanc šesti v Italiji
03.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V Italiji se nadaljuje serija dirk. Po dirki Strade Bianche je bila zdaj na sporedu dirki Gran Trittico Lombardo. Jan Polanc je v dežju prišel do šestega mesta. Dvojna zmaga Astane.

"Ekipa je bila dobra, tako kot vedno. Sam pa se pred naslednjimi dirkami dobro počutim."
Jan Polanc

Gran Trittico Lombardo. Glede na ime bi lahko rekli, da so to dirko izpeljali prvič, a so organizatorji v resnici zaradi koronavirusa združili tri dirke - Coppa Bernocchi, Coppa Agostoni inTre Valli Varesine - v eno. Tako je nastala dirka Pro serije. Legnano je gostil start, Varese pa cilj.

Kolesarji so morali premagati skoraj dvesto kilometrov. Prvih 120 kilometrov dirke je lažjih, potem pa so kolesarji vstopili na zaključne kroge v Vareseju. Najprej so se povzpeli čez Piccolo Stelvio (1,5 km, 6,5 %). Sledili so krogi z dvema vzponoma. Najprej Salita del Ronchi (2 km, 5,2 %) in potem še Montello. S 481 metri nadmorske višine je to bila tudi najvišja točka dirka.

Kolesarji so morali premagati štiri kroge, cilj pa je bil na vrhu prej omenjenga klanca Salita dei Ronchi. Če je na dirki Strade Bianche kolesarje ovirala huda vročina, je zdaj bilo povsem drugače. Na startu so bili nekaterih zvezdniki, kot je na primer Vincenzo Nibali, ki je po padcu na dirki Strade Bianche opravil zdravniški pregled, na katerem so ugotovili, da ni utrpel hujših poškodb.

Tako je lahko prišel tudi na to dirko. Omenimo še kolesarje, kot so Van Avermaet, Izagirre, Lucenko, Conti, Basso, Kwiatkowski, Moscon, Brambilla, Porte, Bouhanni … Pa tudi Jan Polanc. Do prvega pravega pobega je prišlo že po osmih kilometrih. Ostale so poskušali presenetiti Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Anton Kuzmin (Gazprom-Rusvelo), Raffaele Radice (Sangemini-Trevigiani Mg.Kvis), Quinten Hermans (Circus-Wanty Gobert) in Davide Baldacchini (Colpack Ballan).

Večji del lova na ubežnike so opravili kolesarji moštva CCC. Vremenske razmere pa so se poslabšale. Pričelo je deževati, tudi megla je bila vse gostejša, tako da helikopterji, ki bi skrbeli za prenos niso mogli vzleteti. Ko so na čelo glavnine prišli še kolesarji Trek Sagafreda in Ineosa, je postalo jasno, da ubežniki prav dolgo v ospredju ne bodo več vztrajali.

Ob zadnjem prečkanju Montella, torej v zadnjem krogu, je napadel Gorka Izagirre. Španec v dresu Astane je bil prepričljiv. Nhče ni odgovoril na to pospeševanje. Ostali so se spogledovali, Izagirre pa si je privozil dobre pol minute prednosti, kar je bilo dovolj tudi za zaključni vzpon. Za njim je veliko dela pri nadzorovanju zasledovalcev opravil tudi Aranburu.

Na zadnjem vzponu je Izagirre obdržal večji del prednosti, tako da se je veselil zaslužene zmage. V sprintu za drugo mesto je sodelovala osmerica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Polanc. Največ moči pa je imel Alex Aranburu, ravno tako član Astane, ki je tako proslavljala dvojno zmago. Sledili so Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali in na odličnem šestem mestu Jan Polanc.

Potem pa Bagioli, Vervaeke, De Marchi, Narvaez … "Moker a lep dan. Zaključni krogi so zelo zahtevni. Ko sem si privozil nekaj prednosti, mi jo je uspelo ohraniti," je dejal Izagirre. Polanc pa je dodal: "Zelo težka dirka. Dež je vsem povzročal še dodatne težave. Uspelo mi je ostati v skupini z najboljšimi, v zaključnem sprintu pa sem naredil, kar sem lahko. Ekipa je bila dobra, tako kot vedno. Sam pa se pred naslednjimi dirkami dobro počutim."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ