Jan Polanc spet bežal do cilja, Froome padel, Contador napadel

Jan Polanc spet bežal do cilja, Froome padel, Contador napadel
31.08.2017 AVTOR: D. Z.
12 etapa na dirki po Španiji. Jan Polanc bežal in osvojil osmo mesto. Christopher Froome padel, Alberto Contador uspešno napadel.

Za kolesarji na dirki po Španiji je že 12. etapa. Tudi ta nadvse pestra, napeta in na koncu zelo nepredvidljiva. Kolesarji so morali tokrat prevoziti 160 kilometrov.

Motril je gostil start, cilj pa Antequera Los Dolmenes. Prvi del etape je bil ravninski, po prvih 80 kilometrih pa so se kolesarji pričeli vzpenjati na Pierto del Leon. Govorimo o vzponu prve kategorije. Na 895 metrov nadmorske višine so prišli po 21 kilometrih vzpenjanja. Tam je bil gorski cilj. Sledil je spust in razgiban del. Vse do 134 kilometra. Potem pa nov vzpon. Tokrat vzpon druge kategorije na 950 metrih nadmorske višine.

To je bil Puerto del Torcal. Le pet kilometrov predtem je bil tudi leteči cilj. Po prevoženih 142 kilometrih je sledil še spust in zaključni ravninski kilometri do cilja. Spet etapa z možnimi različnimi scenariji. Predvsem pa etapa, v kateri bi lahko prišlo do presenečenja. Spet je dolgo trajalo, da je prišlo do pobega, saj so vsi vedeli, da je to idealna etapa za uspešen pobeg. Po 45 kilometrih dirkanja pa je vendarle prišlo do pobega. Med ubežniki je bil spet Jan Polanc, ki se je že dvakrat do zdaj izkazal z uspešno akcijo.

Kolesarju moštva UAE Team Emirates so se pridružili še Edward Theuns (Trek-Segafredo), Jose Joaquin Rojas (Movistar), Pawel Poljanski, Andreas Schillinger (oba Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R-La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Michael Morkov (Katjuša-Alpecin), Stef Clement (LottoNL-Jumbo), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal), Omar Fraile (Dimension Data), Anthony Pérez (Cofidis), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA) in Peter Koning (Aqua Blue Sport).

V skupnem seštevku vodilnega Chrisa Frooma nihče ni ogrožal in tako je glavnina lahko upočasnila. Ubežniki so si s složno vožnjo privozili dobrih osem minut prednosti. Jasno je bilo, da se bodo ubežniki udarili za etapno zmago. Prvi vzpon ni predstavljal večje ovire, saj ni bil posebno strm. Prav zato ne v glavnini ne med ubežniki ni prišlo do spremembe. Pred začetkom zadnjega vzpona je v ospredju napadel Michael Morkov, a 33 kilometrov pred ciljem so ga preostali ubežniki ujeli. Na zadnjem vzponu je na vse poskuse napadov uspešno odgovarjal predvsem Marczynski.

Potem pa je 21 kilometrov pred ciljem tudi sam napdel. Član Lotto Soudala, ki je na letošnji Vuelti še dobil etapo je nadaljeval v samostojnem pobegu. Poljaka nihče ni več ujel in se je lahko veselil še druge etapne zmage na letošnji španski preizkušnji. 52 sekund za njim so na cilj prišli štirje kolesarji. Sprint je dobil Omar Fraile pred Josejem Joaquinom Rojasom. Že dvakrat drugi Pawel Poljanski je bil tokrat četrti.

“Neverjetna etapa. Po prvi zmagi sem hranil moči in sem poskušal ostati svež za današnjo etapo. Na začetku me je bilo strah, da sem porabil preveč moči, saj sem moral večkrat sprintati, da sem ujel pravi pobeg. Ko pa sem prišel zraven, sem si rekel. Danes bi lahko spe bil moj dan, ” je dejal presrečni zmagovalec. Jan Polanc je z zaostankom 2:50 zasedel osemo mesto. Nadvse napeto pa je bilo v glavnini oziroma med najboljšimi. Sprva se je zdelo, da ima Sky vse pod nadzorom in da do sprememb ne bo prišlo.

Potem pa so se pričeli vzpenjati na zadnji vzpon, prej omenjeni Puerto del Leon. Alberto Contador ni prav dolgo čakal in je že ob vznožju ostro napadel. Sledil mu je le Nicolas Roche, ki pa je hitro popustil, medtem ko Froome ni odgovoril na napad. Skyjevi kolesarji so stopnjevali ritem in zdelo se je, da imajo vse pod nadzorom, saj si Contador ni mogel privoziti več kot 15 sekund prednosti. Potem pa drama. Christopher Froome je padel. Konkurenti ga niso čakali. Contador je povečal prednost. Froome je imel še težave s kolesom, potem pa je v desnem ovinku znova padel.

Contadorja je iz ubežne skupine počakal Theuns in skupaj sta drvela proti cilju, medtem ko sta Frooma reševala predvsem Nieve in Poels. Contador je bil 13. Pred skupino s preostalimi favoriti je pridobil 22 sekund. V tej skupini so bili Kruijswijk, Lopez, De la Cruz, Nibali, Chaves, Roche, Zakarin, Morkov, Kelderman, Aru, Meintjes, Pardilla, Oomen, Woods, Van Garderen, Stetina in Roson. Froome je kljub številnim težavam na koncu izgubil samo 20 sekund in tako ostaja v prepričljivem vodstvu. Zdaj ima 59 sekund prednosti pred Nibalijem in 2:13 pred Chavesom. Sledijo De la Cruz, Kelderman, Zakarin, Aru, Woods, Contador, Lopez, Roche, Van Garderen … Jan Polanc je 26.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ