Jan Polanc v pobegu dneva, lanski junak ponovil predstavo

Jan Polanc v pobegu dneva, lanski junak ponovil predstavo
15.08.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki Eneco Tour je za kolesarji najtežja etapa. Dobil jo je lanski zmagovalec Tim Wellens, z dolgim pobegom pa se je izkazal Jan Polanc. Na Češkem šov Koniga.

Eneco Tour
Na dirki Eneco Tour so se kolesarji v šesti etapi vozili po ardenskih vzponih, nekatere izmed njih vidimo na klasiki Liege-Bastogne-Liege. V zadnjih dveh sezonah je bil cilj etape na vrhu znamenitega La Redouta. Tokrat pa so zaključne kilometre speljali nekoliko drugače. Heerlen je gostil start, cilj pa je bil po skoraj dvesto prevoženih kilometrih v Houffalizu. Etapo je zaznamovalo slabo vreme, pa tudi ubežna skupina z Janom Polancem. V tem pobegu so se mu pridružili še Nikias Arndt, Mathias Brandle, Sebastien Turgot in Jerome Baugnies. Glavnina pa jih prav daleč ni pustila. Njihova največja prednost je znašala štiri minute, kar ni bilo dovolj, da bi lahko upali na uspeh.

Jan Polanc je pokazal dobro pripravljenost pred nadaljevanjem sezone, a tokrat so glavno besedo imeli največji zvezdniki. Ko so kolesarji prišli na zaključne tri kroge, je krepko pospešila tudi glavnina in sledili so napadi, ki jih je sprožil Andrey Amador. Potem pa je sledil tudi napad Grega Van Averameta in hitro se je izoblikovala skupina izbranih. To so bili Tiesj Benoot, Chris Juul Jenson, Andriy Grivko, Aleksej Lutcenko, David Tanner, Vjačeslav Kuznecov, Greg van Avermaet in Jan Bakelants. Vodilni Wilco Kelderman je zaostal in ostal brez pomočnikov, vseeno pa mu je uspelo ujeti skupino.

Ko so bili ubežniki ujeti, se je izoblikovala skupina 19 kolesarjev, ujeli so tudi Slagter, Gilbert, Rogers in Geschke. Na vzponu Saint Roche je napadel lanski zmagovalec Tim Wellens. Najprej je v t. i. zlatem kilometru pobral odbitne sekunde in nadaljeval s samostojno akcijo. V ozadju se je skupina razbila in Wellens je prednost samo še povečeval.

Na koncu se je veselil zaslužene zmage. Po skoraj petih urah in pol dirkanja si je privozil 49 sekund naskoka pred Van Avermaetom in 51 pred Geschkejem. Slovencev ni bilo v ospredju. Luka Pibernik je z zaostankom dobrih devetih minut zasedel 38. mesto, Simon Špilak je bil 44., Jan Polanc 53., Kristijan Koren pa 116. Tim Wellens je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima kar minuto in tri sekunde prednosti pred Van Avermaetom in 1:17 pred Wilcom Keldermanom. Sledijo Gilbert, Felline, Rogers, Grivko, Juul Jensen, Benoot, Bakelants, Alaphilippe … Jutri je pred kolesarji še zadnja etapa, ki bo delno potekala po trasi znamenite dirke po Flandriji, tako da se obeta nov dan spektakularnega dirkanja.

Dirka po Češki
Na dirki prve kategorije po Češki, na kateri nastopa lepo število Slovencev, vključno z Adrio Mobilom, je za kolesarji že tretja in obenem najtežja etapa. Mohelnice so gostile start, cilj pa je bil v Sternberku. Etapa je bila dolga 199 km in polna vzponov. Slovencev tudi tokrat ni bilo v ospredju. V močni konkurenci – omenimo zvezdniško ekipo Etixx Quick Step – pa je izjemno dirkanje pokazal sicer član Skya, ki na dirki zastopa barve češke reprezentance Leopold Konig.

Čeh je po skoraj petih urah dirkanja slavil prepričljivo zmago. Na cilj je prišel 31 sekund pred prvo zasledovalno skupinico sedmih kolesarjev. Drugi je bil Karel Hnik, tretji pa Jan Barta. V tej skupini je bil tudi Petr Vakoč. Kolesar Etixx Quick Stepa je kljub zaostanku v tej etapi oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku. Drugi je zdaj Barta, ki zaostaja za šest sekund, sledijo Serry, Štybar, Cieslik, Schlegel … Slovencev ni bilo med prvo dvajsterico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ