Jan Polanc v pobegu dneva na Lombardiji

Jan Polanc v pobegu dneva na Lombardiji
05.10.2014 AVTOR: D. Z.
Zadnjo klasiko sezone, dirko po Lombardiji je dobil Daniel Martin. Jan Polanc je dolgo bežal, Alejandro Valverde spet drugi, a prevzel vodstvo na WT lestvici.

Dirki po Lombardiji so organizatorji nekoliko spremenili traso, a vseeno so se za zmago spet lahko pomerili najboljši kolesarji na vzponih. Hitro se je v ospredju izoblikovala manjša skupina ubežnikov, med katerimi je bil tudi Jan Polanc.

Pridružili so se mu še Tiziano Dall'Antonio, Francesco Gavazzi, Jeremy Roy, Andrea Fedi, Sergio Paulinho, Miguel Angel Rubiano Chavez, Paul Voss, Angelo Pagani in Mathias Brändle. Privozili so si tudi 11 minut prednosti, a jasno je bilo, da tudi to na zahtevni trasi ne bo dovolj. 80 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki samo še štiri minute prednosti. Sledil je vzpon na prelaz Gando, kjer je tudi med ubežniki prišlo do selekcije.

V glavnini je že prišlo do nekaterih napadov, uspelo pa je le Ametsu Txurruki. V ospredju pa je odlično formo pokazal prav Polanc, saj je lahko vozil skupaj z najmočnejšimi ubežniki. Sledili so mu lahko le Paulinho, Fedi in Chavez. Na vzponu Bracca pa sta v ospredju ostala samo še Fedi in Paulinho, Polanc pa ju je kmalu zatem spet uspel ujeti. V glavnini so ritem narekovali člani Katjuše, Movistarja in Omega Pharme Quick Stepa.

Kasneje je ubežnike ujel Leopold Konig, a tako Čeha kot svetovnega prvaka Michala Kwiatkowskega so kasneje izdali krči. Na zadnjem vzponu je ogromno dela v glavnini opravil Ryder Hesjedal, ki je poskrbel, da so bili vsi ubežniki ujeti. Sledil je napad Wellensa dobre štiri kilometre pred ciljem. Potem je pospešil še Fabio Aru, na vrhu vzpona je odgovoril Philippe Gilbert.

A Belgijcu so preostali že sledili, vendar pa se je vseeno naredila velika selekcija. Ne samo na vzponu, ampak tudi v spustu, v katerem je skupino najbolj pogumno vodil Rui Costa. Dva kilometra pred ciljem je njegovo vlogo prevzel Samuel Sanchez, medtem ko se je Daniel Martin vseskozi vozil na zadnjem mestu v tej majhni in razpotegnjeni skupnici.

Ko je Sanchez, takrat že globoko v zadnjem kilometru, prenehal z narekovanjem ritma, so se kolesarji spogledali. Iz ozadja se je že približevala večja skupina. Takrat pa je to taktiziranje znal izkoristiti prav Martin. Ko je napadel, sta se Gilbert in Valverde samo spogledala. Preostali so taktizirali, Martin pa se je odpeljal.

Napada kolesarja Garmin Sharpa nihče ni pokril in Martin je imel prosto pot do zmage. Po 254 kilometrih in več kot šestih urah in pol dirkanja se je lahko veselil zmage. »To dirko imam rad. Je ena izmed mojih ljubših. Po vsej nesreči v tej sezoni, je tu lepo zmagati. Prejšnji teden sem se dobro počutil, a sem spet padel. A verjel sem. In ekipa je verjela vame vse do konca, « je dejal Martin.

Alejandro Valverde je bil drugi in je tako prevzel vodstvo na lestvici World Tour, saj je tako prehitel Alberta Contadorja, ki je iz igre za najvišja mesta izpadel na zadnjem vzponu. V spustu pa je še padel in očitno utrpel udarec v že tako rahlo poškodovano koleno. Rui Costa je zasedel tretje mesto. Jani Brajkovič je bil 37., Jan Polanc pa 59.

Dirka po Lombardiji, rezultati
1. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 6:25:33
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:01
3. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Lampre-Merida
4. Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol
5. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team
6. Michael Albasini (Švi) Orica Greenedge
7. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
8. Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katjuša
9. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
10. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:14
11. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
12. Jelle Vanendert (Bel) Lotto Belisol 0:18
13. Alexandr Kolobnev (Rus) Team Katjuša 0:21
14. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:25
15. Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale
37. Janez Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 1:21
59. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida

Zaključni kilometri
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ