Jan Polanc v pobegu dneva, Simon Špilak 11.

Jan Polanc v pobegu dneva, Simon Špilak 11.
16.06.2016 AVTOR: D. Z.
Prva gorska etapa na dirki po Švici. Dobil jo je Darwin Atapuma. Pierre Latour prevzel vodstvo. Jan Polanc v pobegu dneva. Simon Špilak 11.

Prva gorska etapa
Na prestižni, že 80. dirki po Švici so se začele gorske etape. Tokrat je bila na sporedu peta etapa od Briga do Carija. Dolga je bila vsega 126 kilometrov, a še kako zahtevna. V rumeni majici jo je začel Peter Sagan, ki pa je vedel, da se bo od vodstva v skupnem seštevku moral posloviti.

Kolesarji so morali premagati kar tri kategorizirane vzpone. Po 56 kilometrih do prišli na vrh Furkapassa. Z 2436 metri nadmorske višine je bila to najvišja točka etape. Sledil je spust in vzpon na 2102 metra visoki Gotthardpass. Vrh je bil po 56 kilometrih dirkanja. Po 115 kilometrih dirkanja pa se je začel še zaključni vzpon do Carija. Na startu so bili tudi trije Slovenci: Kristijan Koren, Simon Špilak in Jan Polanc.

Jan Polanc dolgo bežal
Prav Jan Polanc je bil eden izmed tistih, ki so zaznamovali etapo. Polanc se je pridružil večji ubežni skupini, med katero je bilo kar lepo število vrhunskih hribolazcev. Poleg Polanca omenimo še Atapumo, Wellensa, Berhaneja, Dombrobrwskega … Ti so bili zelo aktivni na prvih dveh vzponih, ki so jih tudi skupaj prečkali.

Sedmerica je v ospredju preživela drugi vzpon in se podala na spust proti vznožju zaključnega klanca. To so bili Polanc, Atapuma, Anancona, Wellens, Berhane, Sivcov in Dupont. Zaključni vzpon pa so začeli z dobro minuto prednosti pred glavnino. V njej so bili vsi najboljši. Tudi lanski zmagovalec dirke Simon Špilak. V glavnini pa so ritem narekovali člani Skya, ki so pripravljali teren za Gerainta Thomasa.

Atapuma junak dneva, favoriti so se prvič pokazali
Med ubežniki je Polanc kaj hitro popustil, v ospredju pa so vztrajali predvsem Atapuma, Berhane, Wellens in Anacona. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je odločilni napad izvedel Atapuma. Kar mu za las ni uspelo na eni izmed etap dirke po Italiji, je Kolumbijcu uspelo tukaj. V samostojnem pobegu je nadaljeval do cilja, tako da se je lahko veselil zaslužene zmage.

Zaslužene že, a na koncu težko prigarane, predvsem pa zelo tesne. Favoriti so namreč pokazali zobe in skorajda nadoknadili tisto dobro minuto zaostanka iz vznožja vzpona. Favoriti so z ostrimi napadi začeli dobre tri kilometre pred ciljem. Takrat so tudi pričeli zmanjševati zaostanek. Aktivna pri teh napadih sta bila predvsem Warren Barguil in Matthias Frank. Tudi Miguel Angel Lopez je ostro napadel in si hitro privozil občutnejšo prednost.

Barguil uspešen, Špilak 11.
Sledili so nov napadi Coste, Thomasa, Keldermana, Van Garderna … Sledili so Latour, Barguil in Talansky. Van Garderen se je tako praktično podal v lov za klubskim kolegom pri BMC. Atapuma pa je vseeno zmagal. Warren Bagruil je bil najbolj odločen in najmočnejši, tako da se je zmagovalcu na koncu približal na vsega štiri sekunde. Tretji je bil Pierre Latour.

Sledili so Van Garderen, Kelderman, Thomas, Talansky, Costa, Scarponi in Lopez. Simon Špilak je bil z 32 sekundami zaostanka 11. Jan Polanc je etapo končal na 18. mestu. Zaostal je za 59 sekund. Kristijan Koren je bil 110. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel komaj 22-letni Pierre Latour, z istim časom pa mu sledi tri leta starejši Wilco Kelderman. Pet sekund zaostanka ima Geraint Thomas. Sledijo Barguil, Van Garderen, Talansky, Gorka in Ion Izaggire, Lopez in Pantano. Simon Špilak je s 44 sekundami zaostanka 13.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ