Jan Polanc: "Ne vem, od kje sem jemal energijo"

Jan Polanc: "Ne vem, od kje sem jemal energijo"
10.05.2017 AVTOR: D. Z.
Jan Polanc po izjemni zmagi: "Cel klanec sem trepetal, na koncu pa se je ravno prav izšlo. Ne vem, od kje sem v zadnjih desetih kilometrih vlekel energijo."

Jan Polanc je slavil novo veličastno, izjemno zmago na dirki po Italiji, že četrto za Slovenijo. Sam je včeraj lahko slavil drugo. Prvič je zmagal leta 2015. Prav tako po dolgem pobegu in prav tako v prvi gorski etapi.

Takrat se je končala na Abetoneju. Zdaj pa mu je podvig uspel v etapi do Etne. “Resnično sem vesel. Leta 2015 sem dobil prvo etapo s ciljnim vzponom. Danes sem to ponovil. In to v etapi, v kateri nihče ni pomislil, da bi na cilj kot prvi prišel ubežnik. Ubežniki si nikoli nismo privozili prav velike prednosti, kljub veliki utrujenosti pa mi je v zaključku uspelo, ” je novinarjem po etapi razlagal Polanc. Zahvalil se je še vsem, ki mu stojijo ob stran in obenem priznal:

“Bilo je res težko. Samo štirje smo bežali, že kar precej pred zaključnim vzponom pa sem čutil, da sem na pri koncu z močmi. Zato sem napadel. Vozil sem v svojem ritmu. ” Prav na Etni je aprila opravil daljše in obenem tudi ključne priprave pred dirko po Italiji, tako da je prišel na start odlično pripravljen: “Taktika je bila, da poskušamo s samostojnim pobegom ali pa na vzponu počakamo kapetana in mu pomagamo. Proti koncu sem bil že zares utrujen, a uspelo mi je ohraniti še nekaj sekund prednosti in zmagati. ”

Kdaj pa mu je bilo težje? Na vzponu do Etne ali pred dvema letoma do Abetoneja? “Danes je bilo zagotovo težje. Vzpon na Abetone je bil bolj enakomeren in v zadnjih kilometrih potem položnejši. Na Etno pa je bilo zares težko. Tudi zato, ker smo bežali od starta in sem potem ostal skorajda brez moči. Resnično ne vem, kako mi je uspelo. Izkoristil sem tudi, da so se favoriti spogledovali in taktizirali, vendar pa smo to pričakovali. ”

Bil je torej na poti ali proti zmagi ali pa bi ga po dolgih mukah ujeli. Na koncu pa je prišlo zasluženo veselje. A zadnjih 16 kilometrov je preživel sam, v svojem ritmu in s posebnimi mislimi: “Razmišljal sem samo o tem, da moram pedalirati. Želel sem zmagati. Zavedal sem se, da me lahko favoriti vsak trenutek ujamejo. Zato sem dal vse od sebe, da sem lahko zmagal. ” Jan Polanc je tako privozil pomembno zmago za moštvo UAE Team Emirates, ki ima za sabo slabši prvi del sezone od pričakovanj.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ