Jan Polanc: O vlogi pomočnika, Touru, Vuelti ...

Jan Polanc: O vlogi pomočnika, Touru, Vuelti ...
18.01.2021 AVTOR: DZ
Jan Polanc bo letos skorajda skozi celotno sezono Pogačarjeva desna roka. Tour, Vuelta, olimpijske igre … pa še mnogo drugih dirk.

Jan Polanc bo sezono 2021 začel ali na dirki po Algarvu ali pa na dirki po Andaluziji. Seveda bo o tem na žalost odločala tudi situacija glede novega koronavirusa. Potem pa bo nastopil tudi na dirki Strade Bianche, pa Tirreno-Adriatico, dirki po Baskiji. Pred Tourom pa še Criterium du Dauphine.

Na mnogih izmed teh dirk bo nastopal tudi Tadej Pogačar, tako da se bodo pri ekipi UAE Team Emirates držali preverjene taktike. Torej, da sta Slovenca čim več časa skupaj. "Večinoma bom bolj pomočnik Tadeju, tako da o prostih rokah niti ne razmišljam. Je pa kolesarstvo tako, da moraš priti na dirko maksimalno pripravljen, potem pa nikoili ne veš, kako se razplete," je dejal Polanc.

Seveda se bo tudi za ekipo vse vrtelo okrog dirke po Franciji. Letos bo zanje posebna, saj bodo tja prišli z aktualnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem: "Za Tour moraš biti dober, če ne ne boš niti v ekipi. Cilj je biti dober pomočnik. Pristop bo drugačen, ekipa se je okrepila z nekaj kolesarji. Na Tour bodo šli najboljši in upam, da bom prišel v pravo formo prav pred Tourom."

Tudi vloge pomočnika se je že navadil, predvsem pa se je kot Tadejev pomočnik zares izkazal: "To je lažje sprejeti, če veš, da boš pomagal Tadeju in ne nekemu tujemu kolesarju. Konec koncev pa smo vsi profesionalci in smo plačani, da opravljamo svojo vlogo." Zdaj se Polanc z ekipo mudi v Abu Dabiju. Tam so kolesarji in osebje opravili tudi cepljenje proti Covid-19, Polanc pa je potrdil, da se po cepljenju dobro počuti in s tem nima težav.

V petek se bo tudi vrnil v Evropo, tako da bo spet preizkusil tiste prave vzpone, saj imajo v Abu Dabiju na voljo en vzpon in neskončne ravnine: "Sigruno, kar se tiče raznolikosti je bolj primerna Španija. Smo pa tukaj lahko opravili cepljenje in podaljšali priprave. Če bi moral biti še en mesec tukaj na pripravah, bi bilo težko. Klanec je žal samo en. Ga bodo pa tisti, ki bodo nastopali na dirki UAE Tour dobro poznali."

Pred prvimi dirkami bo Polanc odšel še na višinske priprave na Teide. Seveda, če bodo potovanja mogoča. Polanc je tudi priznal, da so se kolesarji, ki so se jim pridružili pred letošnjo sezono odlično ujeli: "Z novimi kolesarji je atmosfera celo boljša. Mislim, da so okrepitve tudi pomembne. Moešani kolesarji.. Niso vsi osredotočeni samo na klanec ali ravnino. Mislim, da je to kompletna ekipa."

Del te ostaja tudi sam. Lani je podaljšal pogodbo. Novica o podaljšanju je prišla zelo pozno. Čeprav zgolj za eno sezono, pa ga to ne skrbi: "Pogodbo sem podpisal nekaj časa nazaj, ekipa je to objavila šele v decembru. Zame tako to ni bilo veliko presnečenje. Bolj za javnost. So bili pogovori tudi z drugimi ekipami, vendar sem se odločil, da ostanem. Ekipi zaupam in ekipa meni. Ni pa problema za naprej."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ