Jan Polanc: Sanje so vedno bile Tour de France

Jan Polanc: Sanje so vedno bile Tour de France
21.10.2013 AVTOR: D. Z.
Najboljši kolesar v Slovenskem pokalu - to lestvico drugo leto zapored vodi Kolesarska zveza Slovenije - je potal Jan Polanc, ki priznava, da ima v prihodnosti še kako visoke cilje.

»To mi pomeni, kar veliko. Pokazal sem, da sem bil skozi celotno sezono v dobri formi. To je pokazatelj, da sem na dobri poti, « je ob podelitvi priznal Jan Polanc. Ta je v točkovanju za Slovenski pokal nasledil Kristjana Korena. Tokrat je premagal Mateja Mugerlija in Luko Pibernika.

Polanc se je v prvem delu sezone izkazal predvsem z zmago na etapni dirki po Furlaniji, kjer je dobil najtežjo etapo do Matajurja. Potem pa je bil še tretji na dirki po Sloveniji, obenem pa še najboljši med mladimi. Pri komaj 21 letih se je moral posloviti od kategorije do 23 let, saj je je 1. avgusta iz Radenske že prestopil v italijansko moštvo Lampre-Merida.

Selektor Martin Hvastija ga je vpoklical v reprezentanco in Polanc se mu je zahvalil z odličnim nastopom na članskem svetovnem prvenstvu v Firencah, kjer se je vse do zadnjega kroga enakovredno boril z najboljšimi.

Potem je na dirki po Pekingu zasedel končno 15. mesto. To je bila zanj sploh prva etapna preizkušnja na najvišjem nivoju, torej na dirki svetovne serije: »To dirkanje mi je všeč, vedno sem si želel nastopati na tem nivoju. Do vrhunskih rezultatov pač ne moreš priti čez noč. Za začetek sem zelo zadovoljen. Zagotovo pa so ambicije za prihodnost še večje. Naslednje leto si želim kakšno tako dirko končati deset mest višje ali vsaj med prvimi desetimi. Poleg tega si želim odpeljati eno izmed treh tritedenski dirk. «

Vsekakor bo imel v naslednji sezoni čast voziti se ob aktualnemu svetovnemu prvaku. Rui Costa bo namreč iz Movistarja prestopil v Lampre, Portugalčev cilj pa bo predvsem nastop na dirki po Franciji.

»On je dobra pridobitev. Mislim, da se bo posvetil dirki po Franciji in tja bo vsekakor šla dobra ekipa, « je pojasnil Polanc. Prav Tour de France je tista dirka, ki tudi Jana Polanca najbolj pritegne.

Nič čudnega, saj je tudi on kolesar, ki najboljše rezultate dosega na etapnih dirkah. In po prikazanem v zadnjih letih, se lahko optimistično ozira proti nekoliko oddaljeni prihodnosti: »Sanje so vedno bile Tour de France. Zakaj pa ne bi bil nekega dne na zmagovalnem odru. «

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ