Jan Tratnik bežal v Parizu, Ewan zmagal, Bernal dobil Tour

Jan Tratnik bežal v Parizu, Ewan zmagal, Bernal dobil Tour
29.07.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Rambouillet je gostil start zadnje, 128 kilometrov dolge etape na dirki po Franciji. Cilj pa je bil že po tradiciji v Parizu. Zadnja etapa je nekakšna parade šampionov. Prav zato je bil ritem na začetku zelo počasen. To je bila priložnost za proslavljanje, tako da so si predvsem v rumeno obarvani kolesarji moštva Ineos privoščili tudi nekaj penine. Seveda tudi nekateri drugi. To je bil tudi čas za fotografiranje in poziranje na kolesu.

Že pred startom so številni Kolumbijci pred avtobusom moštva Ineos pozdravili junaka dirke Egana Bernala, ki je tokrat vozil Pinarella povsem rumene barve. Kolesarji Ineosa so glavnino tudi popeljali na Elizejske poljane. Tam pa so se začeli zaključni krog. Do cilja je bila še dobrih 50 kilometrov. Glavnina je sploh prvič peljala povsem blizu muzeja Louvre. V zaključnih osmih krogih (krog je dolg 6,5 km) se je začel odvijati boj za zmago.

Kmalu je prišlo tudi do napada četverice. V tej skupini je bil tudi Jan Tratnik. Pridružili pa so se mu še Tom Scully, Omar Fraile in Nils Politt. Prav veliko prednosti si niso mogli privoziti, saj so v glavnini vse stvari nadzirale ekipe Lotto Soudal, Jumbo VIsma in Deceuninck Quick Step. V zaključku sta imela težave s kolesom Sonny Colbrelli in Michael Matthews, ki sta morala porabiti veliko moči, da sta spet ujela glavnino.

Jan Tratnik se je izmed ubežnikov predal zadnji. Potem je sledil napad Grega Van Avermaeta. Belgijec pa ni imel nobenih možnosti za uspeh. Nobena izmed ekip ni uspela sestaviti vlaka. Prvi je s sprintom začel Edvald Boasson Hagen, a je to bilo prezgodaj. Potem pa sta iz ozadja prišla Dylan Groenewegen, ki je zavil na levo stran, in Caleb Ewan, ki je izbral desno stran. Avstralec je bil spet boljši in se je v krstnem nastopu na dirki po Franciji veselil že tretje zmage.

Groenewegen je bil drugi, tretji pa Niccolo Bonifazio. Skupni seštevek? Egan Bernal je pri 22 letih eden izmed najmlajših kolesarjev, ki se lahko pohvalijo z zmago na dirki po Franciji. Za Kolumbijo bo to sploh prva taka zmaga na Touru. Geraint Thomas je bil drugi, Geraint Thomas je bil drugi, tretji Steven Kruijswijk. Potem pa Buchmann, Alaphilippe, Landa, Uran, Quintana, Valverde, Barguil, Porte … 

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ