Jan Tratnik in Andrej Hauptman po kronometru

Jan Tratnik in Andrej Hauptman po kronometru
26.09.2020 AVTOR: DZ,

24. mesto. To je izkupiček Jana Tratnika v vožnji na čas na letošnjem svetovnem prvenstvu. "Do vmesnega časa je šlo po planu," je dejal Tratnik.

"Do vmesnega časa je šlo po planu. Občutek sem imel dober, tudi moč je bila prava. Ravno na vmesnem času, kjer so bili ležeči policaji in kocke se mi je zlomil desni nastavek za komolec," je težave po prihodu na cilj pojasnil član moštva Bahrain McLaren Jan Tratnik.

Seveda je bil drugi del vožnje na čas zelo hiter. Kolesarji so drveli več kot 70 kilometrov na uro, saj je pihal veter v hrbet. "Nikakor se nisem mogel nasloniti v udobno pozicijo, tako da nisem dobil tistega pravega občutka, da bi lahko razvijal pravo moč. Imel sem več opravka s tem, da bi ostal na kolesu, kot pa da bi se osredotočil na celotno vožnjo in na to, da bi čim hitreje prišel do cilja. Žal je prišlo do tega. Kaj hočemo. To je del športa. Gremo dalje," se je z usodo že sprijaznil Tratnik.

"To je smola. Do tega je prišlo na ležečem policaju. Material popusti. Drugače pa je Jan kronometer odpeljal po željah. V ovinkih ni imel težav, res tekoče. Iz avta se je vožnja zdela tekoča. Tudi ritem je bil vseskozi enakomeren. Na koncu pa je pomemben samo rezultat," je pjoasnil selektor Andrej Hauptman, ki je Tratnika spremljal z avtomobilom:



"Če se na kronometru zlomi to držalo za roke na krmilu ni prijetno. Še posebej v drugem delu trase, kjer so bile hitrosti tudi več kot 70 kilometrov na uro. Žal, ampak tako pač je v športu. Enkrat se dobi, enkrat izgubi. Kronometer tehnično ni bil preveč zahteven, ampak za tiste prave specialiste. Svetovni prvak je upravičeno in zasluženo Italijan Ganna, ki je pravi specialist za kronometer."

Seveda bi lahko Tratnik tudi zamenjal kolo, a povprečne hitrosti so bile zares velike in izguba bi bila tudi: "Ob menjavi bi izgubil še več. Na koncu je bil cilj čim boljše odpeljati v teh razmerah. V zadnjih petih kilometrih, kjer so bili kratki klanci in sem moral balanco prijeti spodaj sem še vedno imel pravo moč. Tudi klance sem preletel zelo dobro. A na nastavkih nisem mogel razvijati prave moči."

Morda pa je to dober podatek za nedeljsko cestno preizkušnja. Tam bo sleherna pomoč prišla še kako prav. "Tako kot ostali bo v nedeljo zelo dobrodošel. Njegove izkušnje pa te kronometrske sposobnosti bodo zagotovo prišle prav v prvi polovici dirke, ko bo pomagal držati ekipo v ospredju," je še prepričan Hauptman:

"Za razliko od kronometra je cestna dirka tehnično zelo zahtevna. Na ozkem cestišču. Zato je zelo pomembno, da že v prvem delu sicer dolge in naporne dirke držimo čim boljše pozicije. Da ostali kolesarji potem ne bodo preveč izgubili." Spomnimo. Na nedeljski cestni dirki bo Slovenija nastopila v izjemni postavi: Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Luka Mezgec, Jani Brajkovič, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ