Jan Tratnik iz karantene: »Kdor se ne bo psihično zlomil do prvih dirk, bo res močan!«

Jan Tratnik iz karantene: »Kdor se ne bo psihično zlomil do prvih dirk, bo res močan!«
02.05.2020 AVTOR: Nejc Grilc

V Sloveniji se razmere glede širjenja novega koronavirusa nekoliko umirjajo, ukrepi za zajezitev pa sproščajo, tako da v teh dneh kolesarji spet lahko trenirajo tudi izven občinskih meja. Kako preživlja dneve v karanteni je za bicikel.com opisal Jan Tratnik.

Jan Tratnik se v teh dneh izogiba trenažerju za treninge, uporablja pa ga za virtualne dirke. Foto: Twitter

V lanski prvi sezoni v svetovni seriji, ko je prestopil k Bahrain Meridi, je Jan Tratnik pokazal nekaj odličnih predstav, krona je bila zmaga na kronometru v Romandiji, v letošnji sezoni je v barvah Bahrain McLarna ciljal še višje, a je vmes posegel koronavirus. Za bicikel.com smo se pogovarjali o tem, kako preživlja čas in čakanje na prve dirke.


Jan, kako preživljaš čas v karanteni?

Vse poteka zelo podobno kot prej, le da zdaj ne potujem na dirke. Kar se tiče celotnega dneva je zame isti kot prej. Najprej bujenje, joga/raztezne vaje, zajtrk, trening, kosilo, počitek, večerja, spanje. Ker imamo v Sloveniji možnost, da lahko normalno treniramo zunaj, izkoristim lepo vreme in treniram po programu, ki mi ga napiše trener.


Kaj pa trenažer?

Zelo zelo redko sedem na trenažer, saj je vreme trenutno res odlično. Zelo veliko pa delam jna psihični pripravi samega sebe in v teh razmerah mislim, da je to zelo velikega pomena. Tisti, ki bo ostal zbran do prvih dirk, naredil vse treninge kot je treba in se ne bo psihično zlomil, se bo na dirke vrnil res močan.


Kako pa imate strukturirane treninge, glede na to, da ne veste, kdaj vas čakajo prve dirke? Gre bolj za treninge po občutku?

S trenerjem sva se dogovorila, da mi vseeno piše struktuirane treninge, a če recimo nimam časa, ali pa če pada dež, mi ga ni potrebno narediti v celoti oziroma kdaj kakšen trening tudi zamenjam ali izpustim. Torej poskušam trenirati stoodstotno, vendar brez pritiska, če mi treninga ne uspe izvesti. Poskušam samo uživati, tako da mi štiri ure dnevno na kolesu mi ne predstavljajo nobenih težav, saj bi se verjetno bolj dolgočasil doma, če ne bi izkoristil časa za trening. Formo na ta način poizkušam nekako obdržati, a ne grem čez svoje meje.


Ste z ekipo redno v stikih, preverjajo, kaj počnete?

Z ekipo smo zelo pogosto v stikih, vsaj enkrat do dvakrat na teden se slišimo preko raznih aplikacij za komuniciranje in povemo, kako smo, vsak četrtek imamo tudi skupinsko kolesarjenje Bahrain McLarna na Zwiftu.


V teh dneh se odvija cela vrsta virtualnih dirk. Kaj meniš o njih, gre za dober nadomestek?

Nastopil sem v drugi etapi virtualne dirke po Švici. Zagotovo je to dober nadomestek dirkanja, ker so takšne dirke zelo težke, za nas, ki smo navajeni dirkati zunaj, je tudi mentalno zelo težko. Verjetno je bila ta dirka po Švici eden mojih težjih naporov, ki se jih spomnim. Zato srčno upam, da se bo pandemija počasi umirila in da se kmalu vrnemo v normalno stanje in na dirke, zaenkrat pa bomo verjetno vsaj do julija morali biti prisotni na raznih e-dirkah.

V torek vam bo v intervjuju svoje vtise iz karantene predstavil še Grega Bole.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ