Jan Tratnik izjemen na Touru!

Jan Tratnik izjemen na Touru!
14.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Jan Tratnik je na Touru osvojil izjemno tretje mesto! 9. etapo je dobil Daryl Impey. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Na dirki po Franciji je za kolesarji deveta etapa. Govorimo o etapi, ki je zaradi datuma predvsem za Francoze prav posebna, saj praznujejo državni praznik. 14. julij je zato zanje vsekakor poseben dan. Etapa od Saint Etienna do Briouda je bila dolga 170,5 km.

Ni bila ekstremno zahtevna, a po godu ubežnikov. Kolesarji so morali najprej premagati vzpon prve kategorije, potem pa dva tretje. Vrh zadnjega - Cote de Saint Just - je bil manj kot 13 kilometrov do cilja. Julian Alaphilippe je z moštvom Deceuninck Quick Step branil včeraj ponovno priborjeno rumeno majico.

Kmalu po startu pa je prišlo do tistega klasičnega pobega tokrat večje skupine kolesarjev. Kar 15 kolesarjev se je zbralo v ospredju in med njimi je bil tudi Jan Tratnik. Bahrain Merida je računala še na Ivana Garcio Cortino.

V tej skupini pa so bili še Lukas Postlberger, Oliver Naesen, Marc Soler, Tony Martin, Simon Clarke, Daryl Impey, Jasper Stuyven, Nicolas Roche, Jesus Herrada, Tiesj Benoot, Romain Sicard, Edvald Boasson hagen in Anthony Delaplace.

Dolgo je priključek poskušal ujeti Rui Costa, a Portugalec, tudi nekdanji svetovni prvak ubežnikov ni uspel ujeti in je moral počakati na glavnino. Ta se je sprijaznila z dejstvom, da so ubežniki tokrat prehitri. Predvsem pa v ubežni skupini ni bilo nobenega kolesarja, ki bi ogrožal Juliana Alaphilippa in tako so si ubežniki privozili več kot deset minut prednosti.

Jasno je postalo, da se bodo ubežniki udarili za etapno zmago.Večina ubežnikov je složno sodelovala. Tratnik pa ni čakal na zadnji vzpon dneva. 63 kilometrov pred ciljem sta na nekategoriziranem klancu napadla Tratnik in Clarke in ostali so se morali odzvati in tako je skupina 15 kolesarjev ostala skupaj.

Dobrih 40 kilometrov pred ciljem je nove napade izkoristil Lukas Postlberger. Priboril si je manjšo prednost pred ostalimi, ki jo je hitro povečal na dobre pol minute. Sledil je prej zadnji vzpon na Cote de Saint Just. Klanec tretje kategorije je bil dolg 3,6 km, povprečni naklon pa je bil 7,4-odstoten. Postlberger ga je začel s 15 sekundami prednosti pred skupino s Tratnikom.

Tam se je vnel hud boj in po številnih skokih so na vrh v ospredju prišli Impey, Roche in Benoot, medtem ko se je Tratnik ujel med vodilnimi in prvimi zasledovalci. Zatem je počakal skupinico treh zasledovalcev, a vodilni trije so imeli že 15 sekund prednosti. Do cilja pa je bilo samo še 12 kilometrov. V ospredju je spet napadel Impey in sledil mu je samo še Benoot.

Kolesarja sta se udarila tudi za zmago in v sprintu je bil najbolj prepričljiv Impey. Drugi je bil Benoot. Sledil je sprint za tretje mesto, ki pa ga je dobil prav Jan Tratnik. In to prepričljivo! Premgal je Naesna in Stuyvna. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Julian Alaphilippe je etapo končal v glavnini, ki je zaostala za dobrih 16 minut.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ