Jan Tratnik o poškodbi, sezoni in letu 2024

Jan Tratnik o poškodbi, sezoni in letu 2024
22.11.2023 AVTOR: DZ, vir: Jan-tratnik.com

Jan Tratnik se je spet oglasil v svojem blogu na spletni strani jan-tratnik.com. Povzel je sezono, zadnje dogajanje, pa že usmeril misli v 2024.

"Po zadnji dirki (dirka po Lombardiji) sem si imel pet tednov dolg premora. To je bil aktiven premor. Nisem ležal na kavču. Del počitnic sem preživel v Singapurju in na Japonskem, kjer sem združil posel in zabavo," je med drugim Jan Tratnik v angleščini zapisal na spletni strani jan-tratnik.com. Tam je odpeljal dva kriterija. Najprej v Singapurju, potem še v Saitami.

Oba pod okriljem agencije ASO, ki je zadolžena za organizacijo številnih dirk, najbolj poznana pa po dirki po Franciji. "Moj dopust v Aziji mi bo ostal v lepem spominu. Videl sem mnogo novih krajev, spoznal zanimive in navdiujoče ljudi. Ponosen sem na tako strastne navijače na drugem koncu sveta. Organizacija je bila izjemna in na obeh dogodkih sem res lahko užival. Poleg tega smo imeli tudi nekaj časa zase, za oglede, uživanje v tamkajšnji hrani in druženje."

Tratnik se je ozrl tudi na končano sezono 2023, v kateri je nastopal za moštvo Jumbo Visma. Bila je naporna, predvsem zaradi težke poškodbe tik pred začetkom dirke po Italiji: "Priznati moram, da je bila polna izzivov. Vzponov in padcev. A najbrž je to bila najuspešnejša sezona, pa čeprav ne po svojih dosežkih. Uspešna je bila z vidika napredka. Vse številke so bile najboljše, kar sem jih kdaj imel v karieri. V novi ekipi sem naredil velik korak naprej."

In, čemu pripisuje tak napredek, ki ga je pokazal že na začetku sezone, potem pa se je uspel vrniti tudi po poškodbi in nastopiti na dirki po Španiji? "Letošnjo sezono sem začel s povsem drugačnim programom treningov. Več poudarka smo namenili prehrani in višinskim pripravam. Vse to mi je pomagalo pri napredku in s tega vidika sem lahko zadovoljen s sezono." Po poškodbi sta bila zanj najtežja maj in junij, saj so se mu vsi načrti podrli po padcu in poškodbi pred Girom. Priznal je, da je iskal rešitev, kako bi naredil vse, da bi se čim prej vrnil še močnejši:

"Ko so mi zdravniki rekli, da je zame sezona morda končana in da bo rehabilitacija morda potekala predolgo, sem bil odločen, da jim dokažem nasprotno. V teh dveh mesecih sem vložil ogromno energije v celotno rehabilitacijo, trening in fizioterapijo. Na koncu se je ves trud povrnil in zadnji del sezone je potekal lepo. Po Lombardiji sem bil morda malce razočaran, saj je to pomenilo, da je sezone konec. Letos sem pač dirkal nekoliko manj, vendar pa sem nekaj motivacije prihranil za 2024."

In tako je po vrnitvi z azijske turneje je tudi pričel s pripravami na novo sezono, v kateri ostaja član Jumba Visme, ekipe, ki naj bi zaradi sponzorja spremenila ime. Poleg tega bo Tratnik spet edini slovenski kolesar v ekipi, saj je odšel Primož Roglič. "Priprave so se že začele. Psihično in fizično sem si oddahnil, tako da sem komaj čakal prve treninge. Zaenkrat so še lažji, a iz tedna v teden bomo stopnjevali ure in intenzivnost treningov. Za konec bi se rad zahvalil družini, ekipi, navijačem in prijateljem za neverjetno podporo skozi celotno sezono."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ