Jan Tratnik odlično začel sezono!

Jan Tratnik odlično začel sezono!
10.02.2024 AVTOR: DZ, vir: Visma Lease a Bike
Jan Tratnik je sezono 2024 začel na izjemen način. Z drugim mestom na dirki prve kategorije po Murciji. Zmagal je Ben O'Connor. Glede na količino dirk je to že pravi kolesarski konec tedna.
Izjemni Tratnik
Številne dirke so se in se odvijajo danes. Etapne, enodnevne ... A najprej se posvetimo tisti, na kateri je bil zelo uspešen Jan Tratnik! Kolesar moštva Visma Lease a Bike je na enodnevni dirki prve kategorije začel tekmovalno sezono 2024.

Kot je že v blogu zapisal, je bil s pripravami kljub bolezni zadovoljen in to je zdaj dokazal že ob prvem preizkusu. Dirka je bila dolga 202 kilometra. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej klanec tretje kategorije Alto de Aledo, potem pa po 92 kilometrih še vzpon prve kategorije Collado Bermejo, ki so ga poimenovali tudi Cima Marco Pantani.

Vzpon je dolg 7,2 km, povprečni naklon pa je 7,1-odstoten. Ključni pa je bil klanec, ki se je končal na 190 kilometru. To je klanec tretje kategorije. Dolg je 4,3 km, povprečni naklon pa je 6,5-odstoten. Prav tu je prišlo do glavne akcije. V ospredju sta bila Ben O'Connor in Tim Wellens.

O'Connor je bil pod vrhom močnejši in je lahko sam nadaljeval v spustu in na ravnini proti cilju. Wellens je popuščal, iz ozadja pa se je izstrelil izjemno močni Jan Tratnik. Tri kilometre pred ciljem mu je uspelo Wellensa tudi ujeti in na koncu je z njim obračunal za drugo mesto. Za O'Connorjem je zaostal za 58 sekund. Wellens je bil tretji. Michale Kwiatkowski je bil četrti. Sledili so Madouas, Higuita, Covi, Cras, Van Dijke, Brambilla ...

Zastrašujoče dober Remco Evenepoel
Sezono je na enodnevni dirki Figueira Champions Classic na izjemen način in z neverjetno predstavo začel Remco Evenepoel. Govorimo o 192 kilometrov dolgi preizkušnji, ki je bila predvsem v drugi polovici nadvse zahtevna.

Z zelo močno zasedbo je na start prišel UAE Team Emirates. Na startu je bilo kar 10 World Tour ekip, številko ena pa je nosil Remco Evenepoel. 55 kilometrov pred ciljem je Belgijec napadel in si hitro privozil manjšo prednost. Za njim se je pognal Isaac Del Toro, vendar pa ga ni uspel ujeti. Približal se mu je na 20 sekund. Potem pa ga je skupina ujela. Evenepoel pa je nadaljeval s samostojnim pobegom in je prednost samo še povečeval.

V lov za njim se je podala skupina 13 kolesarjev, ki pa ni imela nikakršnih možnosti, da bi ga ujela. Evenepoel se je v kraju Figueira da Foz lahko veselil zaslužene zmage. Z zaostankom 1:48 pa je sledil boj za drugo mesto. Vito Braet ga je dobil. Tretje mesto je zasedel Simone Velasco.

Italijanski oder v Turčiji
Na dirki po Antaliji je za kolesarji kraljevska tretja etapa. Ta je bila kraljevska. Kolesarji so premagali dva vzpona druge kategorije in za konec še klanec prve kategorije. Start je gostil Kemer, cilj pa je bil na 719 metrov visokem vrhu Tahtalija.

Klanec je dolg 6,9 km, povprečni naklon pa 9,1-odstoten. Zadnji kilometer in pol je z več kot 13 odstotki najstrmejši. Matevž Govekar je po včerajšnji zmagi v drugi etapi branil vodstvo v skupnem seštevku, a jasno je bilo, da v taki etapi nima možnosti za nov podvig. Prav na tem klancu je prišlo do odločitve in na vrhu so se na prvih treh mestih zvrstili Italijani.

Zmage se je veselil Davide Piganzolli, ki vozi za Polti Kometo. Po dobrih treh urah in pol dirkanja in 133 prevoženih kilometrih je za 14 sekund ugnal Alessandra Pinarella in za 18 Edoarda Zambaninija. Govekar je bil 66. Na dirki je tudi Adria Mobil in najboljši predstavnik slovenske ekipe je bil Anže Skok na 93. mestu.

Neustavljivi Pedersen
Na dirki po Provansi pa nič novega, bi lahko rekli. Za kolesarji je druga etapa. Forcalquier je gostil start, Manosque pa cilj. Etapa je bila dolga 165 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone in dobrih 2400 metrov nadmorske višine.

Prolog in prvo etapo je dobil Mads Pedersen, ki ima za sabo zares izjemen začetek sezone. Dobil je že Etoile de Besseges, zdaj pa blesti še v Provansi. V tretji etapi je branil majico najboljšega v skupnem seštevku in branil jo je na najboljši način. Ob tem, da je imel ob sebi Lidl-Trek, je v zaključku še sam stopil v ospredje.

Na koncu je po 165 kilometrih in po dobrih štirih urah dirkanja v boju za zmago premagal Axla Zingleja. Tretji Clement Champoussin je zaostal za dve sekundi. V skupnem seštevku je Mads Pedersen prednost povečal na 24 sekund. Bruno Armirail in Ewen Costiou si delita drugo mesto.

V Omanu za začetek Ewan
Začela se je 13. dirka po Omanu. Start prve etape je bl pri muzeju Across Ages, cilj pa pri kongresnem in razstavnem središču v Omanu. Etapa je bila dolga 181 kilometrov in po meri sprinterjev.

Ekipe so opravile svoje in tako so se lahko sprinterji tudi udarili za zmago. Najboljši je bil Caleb Ewan, ki se je pred letošnjo sezono vrnil v domače moštvo Jayco AlUla. Premagal je Bryana Coquarda in Alexandra Kristoffa. Jutri bo že zahtevnejši zaključek na 2,7 km dolg ciljn vzpon s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ