Jan Tratnik razkriva: Kako se borim z vročino

Jan Tratnik razkriva: Kako se borim z vročino
13.06.2014 AVTOR: D. Z.
Jana Tratnika smo prosili, da v rubriki pojasni, kako se v teh dneh sooča z vročino, ki je lahko kolesarjev velik sovražnik.

A najprej nekaj o pretekli dirki. Jan Tratnik se je vrnil z dirke po Slovaški in si ob vrnitvi vzel štiri dni aktivnega počitka: »Etape so bile zelo naporne in ves čas se je dirkalo na polno. Sicer pas em lahko zadovoljen, dvakrat sem bil blizu stopničk, vendar so me vedno presenetili tehnično zelo zahtevni zaključni kilometri. «

A pomembno je, da se je Tratnik dobro počutil, saj bo v nedeljo na sporedu nova dirka za avstrijski Tchibo pokal. Tam Tratnik nosi rumeno majico najboljšega kolesarja v seštevku dirk. »Počutje je dobro. Dirka v Judendorfu je ena izmed težjih v tem pokalu, a kljub močni konkurenci upam na dober rezultat, « je dejal Tratnik.

A tudi kolesarji niso imuni na trenutne vremenske razmere. Prvič letos se soočajo s pravo vročino. »Na Slovaškem sem imel kar velike težave. Prva dva dni so bile razmere super, saj ni bilo preveč vroče. Potem pa je bilo vse tja do 35 stopinj celzija. Največja težava je šok, saj telo do zdaj takih temperatur ni bilo vajeno. Po etapi me je bolela glava in čutil sem, da sem brez energije, « je priznal Tratnik.

Obenem je član ekipe Amplatz BMC dejal, da si pri premagovanju vročina najprej pomaga z rehidracijskimi napitki, ki jih pije predvsem pred startom: »Med dirko seveda ne 'šparam' s tekočino, piti pa poskušam ves čas. Pazim tudi, da zaužijem dovolj magnezija in tako preprečim krče, ki so ob taki vročini pogostejši, saj v na primer petih urah dirkanja izgubimo zares veliko tekočine. Tudi po etapi moramo samo piti, piti, piti, tako da je telo rehidrirano za naslednji dan. Zdaj bom poskušal tudi na treninge startati v vročini, tako da telo čim bolj navadim na to. «

A moral se bo kaj hitro prilagoditi. Kmalu ga čaka zahtevna etapna dirka v Avstriji, potem pa še državno prvenstvo. »Podatki z dirk kažejo, da sem dobro pripravljen. Ker pa imam v naslednjih dveh mesecih urnik dirkanja tako natrpan, bo zelo pomemben tudi počitek med dirkami, saj se tako zelo rado primeri, da se prekuriš. « Prav zato ima Jan Tratnik na koledarju lepo zapisane dneve dirkanja, tako da lahko potem lažje načrtuje tudi počitek.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ