Jan Tratnik tretji na Hrvaškem

Jan Tratnik tretji na Hrvaškem
20.04.2018 AVTOR: D. Z.
Jan Tratnik tretji v četrti etapi dirke po Hrvaški. Tonelli do zmage, defekt Brajkovič, pobeg vodilnega ...

Na dirki po Hrvaški so kolesarji premagali že četrto etapo od Starigrada do Crikvenice. To je bila etapa, v kateri so svojo priložnost iskali ubežniki. Etapa je bila dolga 171 kilometrov.

Po 150 kilometrih so morali kolesarji premagati še vzpon tretje kategorije, sledil je spust in lažji vzpon pred zadnjim spustom proti cilju. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a dolgo ni prišlo do pravega pobega. Potem pa se je po več kot eni uri dirkanja vendarle izoblikovala skupina ubežnikov. Bilo jih je kar osem.

Med njimi je bil nekaj časa tudi vodilni v skupnem seštevku Konstantin Sivcov, ki pa je potem počakal glavnino. V ospredju sta bila tudi Jani Brajkovič in Tadej Pogačar. V ozadju so ritem narekovali kolesarji Caje Rurala, ki so vztrajno zmanjševali razliko. 26 kilometrov pred ciljem je defekt dobil Brajkovič, ki je tako izgubil možnosti za vidnejšo etapno uvrstitev. “Dolgo časa se je kuhalo, preden se je oblikoval pobeg. Najtežje je bilo priti zraven, nato pa je bilo lažje. Defekt sem dobil pod klancem in vsega je bilo konec. Vendar pa sem vesel, da gre forma na boljše in se veselim naslednjih etap oz. dirk, ” je v uradni izjavi za javnost dejal Brajkovič.

V nadaljevanju pa tudi preostalim ubežnikom ni bilo prizanešeno. Glavnina je zaostanek za njimi 25 kilometrov pred ciljem zmanjšala na vsega eno minuto. Na prej omenjenem vzponu tretje kategorije je napadel Alessandro Tonelli, ki je nadaljeval v samostojnem pobegu. Preostali so ga sicer poskušali ujeti, a niso imeli dovolj moči in glavnina jih je ujela deset kilometrov pred ciljem. V lovu na ubežnika so se v glavnini pričeli novi napadi in prišlo je do izoblikovanja novih skupin. Neilands se je Tonelliju šest kilometrov pred ciljem še najbolj približal, a Italijan je bil odličen in je uspel držati okrog pol minute prednosti pred ostalimi.

Ritem v glavnini so narekovali kolesarji Bahraina Meride, ki so branili vodilnega Sivcova in pripravljali teren za sprinterja Nizzola. Ob vstopu v zadnja dva kilometra je imel Tonelli še 20 sekund prednosti. Sledil je tehnično zahteven zaključek. Tonelli se je lahko veselil zaslužene zmage, medtem ko je v glavnini prišlo tudi do padca – prvi je padel najboljši med mladimi Gidič. Sledil je boj za drugo mesto. Dobil ga je klubski kolega zmagovalca etape Enrico Barbin (Bardiani). Tretji pa je bil Jan Tratnik.

“Napadi na začetku etape so mi pobrabli veliko moči, tako da se nisem najbolje počutil. Vseeno sem verjel, da bom lahko čez zadnje vzpone zdržal z glavnino. Prav zaradi truda, da bi prišel med ubežnike, sem izgubil veliko moči in nisem vedel, če bom sploh lahko sprintal. Obenem sem imel srečo, saj sem se uspel izogniti padcu v zadnjem kilometru in etapo končati na tretjem mestu, ” je za uradno spletno stran moštva CCC Sprandi Polkowice dejal Tratnik. Žiga Ručigaj je bil šesti. Sivcov je pred odločilno etapo do Učke obdržal vodstvo in ima osem sekund prednosti pred Pietrom Weeningom ter 27 pred Jevgenijem Gidičem. Rogina je četrti. Najboljši Slovenec je Tadej Pogačar na 14. mestu. Žiga Ručigaj je 19.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ