Jan Tratnik za konec 19., Quintana slavil, Froomu ni uspelo ubraniti zmage

Jan Tratnik za konec 19., Quintana slavil, Froomu ni uspelo ubraniti zmage
05.02.2017 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji je vsekakor nadvse pestra nedelja. Avstralija, Italija, Španija, Francija ... Zmagovalci pa Quintana, Howson, Ulissi ...

VALENCIJA
Če se je dirka po Dubaju končala že včeraj, pa se jih je danes kar lepo število. Najprej pa v Valencijo.

Tam se je končala že 68. dirka prve kategorije po Valenciji. Zadnjo, peto etapo so organizatorji skrajšali. Namesto 130 kilometrov je bila dolga vsega 51 kilometrov. Na kožo je bila pisana sprinterjem. Po dobri uri dirkanja je bil v sprintu najhitrejši Bryan Couqard, ki je ugnal Nacerja Bouhannija. Najboljši izmed treh Slovencev, ki nastopajo na tej dirki je bil tokrat Jan Tratnik. Zasedel je 19. mesto.

Najboljši v skupnem seštevku je bil po včerajšnji izjemni predstavi Nairo Quintana. Na prestolu je nasledil lanskega zmagovalca Wouta Poelsa, ki je bil tokrat četrti. Ben Hermans je bil drugi. Za Kolumbijcem je zaostal za 13 sekund. 32 sekund zaostanka si je nabral Manuel Senni, ki je bil najboljši med mladimi. Primož Roglič, ki se je izkazal v dveh etapah je dirko končal na 49. mestu, Jan Tratnik je bil 63., Luka Mezgec pa 128.

HERALD SUN TOUR
Če je Nairo Quintana blestel v Španiji, pa tega ne moremo trditi za njegovega največjega konkurenta na tritedenskih dirkah Christoperja Frooma. Britanec je ta teden branil lansko zmago na dirki Herald Sun Tour.

Uspeha mu ni uspelo ponoviti. Odločilna je bila prva etapa, ki jo je po pobegu dobil Damien Howson. Froome in Chaves sta takrat zaostala za več kot minuto. Howson se je veselil končne zmage. Drugi je bil Jai Hindley, tretji pa Kenny Elissonde. Froome je dirko končal na šestem mestu, Johan Esteban Chaves pa na devetem. Zmagovalci posameznih etap pa so bili: Danny Van Poppel (dobil je prolog), Howson, Luke Rowe, Travis McCabe in Ian Stannard. Na gorskih ciljih je največ točk zbral Benjamin Hill. Jai Hindley je bil najboljši med mladimi.

FRANCIJA
V Franciji se je s peto etapo končala tudi 47. dirka Etoille de Besseges. Organizatorji so za konec izpeljali še 12 km dolg posamični kronometer v mestu Ales. Kronometer je dobil domačin v dresu belgijskega moštva Lotto Soudal Tony Gallopin.

Za 13 sekund je ugnal Liliana Calmejana. Slednji pa je slavil zmago v skupnem seštevku, saj je ohranil pet sekund naskoka pred Gallopinom. Na tretjem mestu je dirko končal Mads Wurtz Schmidt, sicer tudi najboljši med mladimi. Nico Denz je bil najboljši na gorskih ciljih, Alexander Kristoff pa po točkah. V etapah so zmage slavili naslednji kolesarji: Arnaud Demare (dobil je prvo in četrto etapo), Alexander Kristoff, Lilian Calmejane in Tony Gallopin.

ITALIJA
Tudi v Italiji se je uradno začela tekmovalna sezono. Že po tradiciji z enodnevno dirko prve kategorije GP Costa degli Etruschi.

Govorimo o dirki, ki se začne v San Vincenzu, cilj pa gosti Donoratico. Prav zato je poznana tudi pod imenom GP Donoratico. Letos je bila na startu samo ena World Tour ekipa, in sicer UAE Abu Dhabi. Lani je zmago slavil Grega Bole, ki pa tokrat zmage ni branil, saj je ta teden nastopal na dirki po Dubaju. Zato pa je bil tokrat najboljši domačin Diego Ulissi. Manuel Belletti je bil drugi, tretji pa Francesco Gavazzi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ