Jan Tratnik: Brez Flandrije, a z Rogličem na Giro

Jan Tratnik: Brez Flandrije, a z Rogličem na Giro
26.01.2023 AVTOR: DZ

“Za mano so druge priprave z ekipo. Sem pozitivno presenečen. res so me lepo sprejeli. Ekipa deluje kot celotna družina,” je za TV Slovenija dejal Jan Tratnik.

Jan Tratnik je pred sezono 2023 zamenjal ekipo. Iz Bahrain Victoriousa je prestopil v Jumbo Vismo in se je tako pridružil Primožu Rogliču ter številnim drugim zvezdnikom, kot so Wout Van Aert, Jonas Vingegaard, Steven Kruijswijk, Dylan Van Baarle, Wilco Kelderman … "So neke nove navade, druga kultura. Hitro sem bil domač s tem. Bilo mi je zelo všeč. To ti da tudi neko ekstra motivacijo. Res uživam," je priznal Tratnik.

Dodal je, da se v ekipi kljub tako številnim vrhunskim kolesarjem posvečajo vsakemu posebej: "Tukaj ni, da bi rekel, Primož Roglič je več, Wout Van Aert je več. Da nekdo dobi nekaj več. Tukaj vsak dobi isto podporo, material, trening, nutricionistiko. Vsakemu se posvetijo. Tudi trening se pri vsakem kolesarju razlikuje in na pripravah vsak opravi svoj trening. Vse z nekim ciljem, da bo ta kolesar najboljši. Tu se res posvetijo vsakemu posamezniku in mu nudijo stoprocentno podporo. Zato ima tudi ekipa kot celota zelo dobre kolesarje. Kogarkoli pošlješ na dirko je lahko konkurenčen oziroma lahko odlično opravlja svoje delo."

Jan Tratnik je v intervjuju za TV Slovenija še dodal, da je v Sloveniji letos preživel resnično zelo malo časa. Le nekaj dni, saj se vseskozi mudi v toplejših krajih, kjer lahko nemoteno trenira. Tam namreč trening ni tako zelo odvisen od vremena. Priprave bo zdaj nadaljeval na visoki nadmorski višini. 1. februarja bo namreč odšel na Teide, kjer bo več kot tri tedne. Takoj potem bo odšel na prvi dve enodnevni dirki v Belgiji.

Sledila bosta nastopa na dveh italijanskih enodnevnih dirkah: Strade Bianche in Milano-Sanremo. Potem pa bo sledila že prva etapna dirka v družbi Primoža Rogliča - dirka po Kataloniji. Tam se bo prvič preizkusila ekipa za italijanski Giro, ki bo potem odšla na nove višinske priprave. Pred Girom bo Tratnik nastopil še na klasiki Liege-Bastogne-Liege.

"Sigurno je bilo tukaj malo vprašanje, kaj bom vozil. Ali bom v ekipi za klasike ali za Giro. Primož potrebuje dobro ekipo in mene so uvrstili v ekipo za Giro. Če želim biti za to dirko stoodstotno pripravljen, moram narediti predtem višinske priprave, kar pomeni, da odpadejo klasike. Ampak, ekipa je poskrbela, da bom imel nek miks klasik in etapnih dirk. Sigurno bi bilo fajn dirkati vse, ampak v današanjem kolesarstvu brez določenih priprav žal nisi več konkurenčen na velikih dirkah," je za TV Slovenija še dodal Tratnik.

Zaveda se,da bo imel pri tako močni ekipi roke še bolj zvezane in bo v glavnem nastopal v vlogi pomočnika, a s tem se je že sprijaznil: "Že preden sem podpisal, sem vedel, da bo taka situacija. Jaz sem rastel s tem, da sem pomagal ostalim in tu ne bo nobene težave. Še posebej ne v taki ekipi, kjer vidim, kako deluje. Tu res ne gre za individualno zmago, ampak poskrbijo, da se vsak počuti, kot bi bil del neke zmage. Poleg tega vemo, da je na klasikah veliko presenečenj. Ko bodo napadi na primer 70 kilometrov do cilja, bom verjetno jaz moral biti zraven. Nikoli ne veš, lahko pa tak pobeg potem pride do cilja in bo tako dirka tudi rezultatsko zame uspešna."

Še posebej uspešna bo, če bo z Rogličem dobil dirko po Italiji. Močne tekmece bo imela Jumbo Visma. Predvsem v Remcu Evenepoelu, Geraintu Thomasu, Aleksandru Vlasovu in še nekaterih drugih. A obenem bo tudi Jumbo Visma zelo močna. Nenazadnje je tudi Tratnik že dokazal, kako močan je pri narekovanju ritma. Roglič bo imel ob sebi vsekakor zvestega in močnega pomočnika in obenem prijatelja:

"Zakaj ne bi pomagal najboljšemu prijatelju do neke zmage. Raje njemu pomagam in dam vse za njega, kot pa komu drugemu. Sicer mi nikoli ni bilo težko komurkoli pomagati, ampak, če lahko to združim še s prijateljstvom, poteme, je to sigurno nekaj lepega. Sigurno bom imel še več tega zagona. Še bolj bom motiviran že pred dirko, da bom še bolj treniral, saj bom vedel, da ga ne smem pustiti na cedilu." Tratnik se veseli tudi zaključka Gira, saj bo zadnja prava preizkušnja v boju za skupni seštevek blizu Slovenije. Svete Višarje bodo gostile cilj gorskega kronometra.

Z ekipo - lani je bila najuspešnejša po številu osvojenih točk - so si postavili visoke cilje. Z Rogličem želijo dobiti Giro, z Vingegaardom pa ubraniti zmago na Touru. "Lani so dobili Tour, Primož je že trikrat dobil Vuelto in zdi se mi, da je to nek čisto realen cilj. Da se lahko zmaga tako Giro kot Tour. Vsi vemo, da sta Jonas in Primož ekstremno dobra kolesarja. Ekipa okrog njiju je tudi zelo dobra. Meni se zdi vse to realno. Bomo pa morali biti vsi v stoodstotni formi. Komaj čakam in upam, da nam uspe," je za TV Slovenija še dejal Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ