Jan Tratnik: Ko sem dobil priložnost, sem jo izkoristil

Jan Tratnik: Ko sem dobil priložnost, sem jo izkoristil
19.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Jan Tratnik / Cor Vos

Drugo mesto in tretje mesto na enodnevnih dirkah in tretje mesto v skupnem seštevku direk po Algarvu. Jan Tratnik je izvrstno začel novo sezono. Zdaj ga do dirke po Italiji čakajo enodnevne klasike.

“Kaj naj rečem. Uspešen začetek sezone. Že pred odhodom na prve dirke sem vedel, da sem dobro pripravljen, saj so bile številke s treningov izjemne. Rečem lahko, da načrt ni bil tam, ampak je forma prišla kar sama od sebe,” je v blogu na svoji spletni strani dejal Jan Tratnik. Forma je očitno zares izjemna. 10. februarja je nastopil na prvi dirki v sezoni. Ta je bila v Murciji. Končal jo je na drugem mestu. Dva dni kasneje je Classico Jaen končal na tretjem mestu.

Ta poteka po makadamskih odsekih: “Treniral sem brez pretiravanja, kar me še posebej razveseljuje, saj sem se izognil morebitni pretreniranosti. Obe dirki, tako Murcija kot Jaen sta bili zelo zahtevni. Dal sem vse od sebe, več ne bi mogel doseči. Še posebej v Jaenu ne, kjer smo morali v zaključku zaradi Woutovih tehničnih težav nekoliko spremeniti taktiko. Poskušali smo omiliti škodo in na koncu smo vseeno prišli na oder za zmagovalce.”

Z lepo popotnico in vsekakor zelo samozavestno se je Tratnik lahko podal na zanj prvo etapno dirko v sezoni. To je bila dirka po Algarvu. Na Portugalsko je prišlo lepo število zvezdnikov in konkurenca je bila vsekakor zelo močna. Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Daniel Felipe Martinez, Ben Healy, FIlippo Ganna, Sepp Kuss, Tao Geoghegan Hart, Sergio Higuita, Mikel Landa, Thomas Pidcock, Stefan Kung, Magnus Sheffield, John Degenkolb …

Tudi v ekipi Visma Lease a Bike so bila nadvse poznana imena. Kot že rečeno, med drugimi tudi Kuss in Van Aert. Vseeno pa je imel Tratnik proste roke. “Ekipa mi je dovolila, da sem napadal visoka mesta v skupnem seštevku. Nihče ni ničesar pričakoval, niti sam ne, saj že nekaj let nisem dirkal na skupni seštevek,” je v svojem blogu pojasnil Tratnik. Omenil je, da je bila ključna druga etapa, ko je zasedel peto mesto.

Takrat je spoznal, da bi mu lahko uspelo, vendar se je zavedal, da bo še kako pomembna pri vsem skupaj posamična vožnja na čas. Na sporedu je bila dva dni kasneje: “Tam ni bilo prostora za napake in izgubo časa. Po vsej verjetnosti sem odpeljal enega izmed boljših kronometrov v karieri. Deseto mesto morda ne moremo jemati kot vrhunski rezultat, vendar za petim nisem prav veliko zaostal. To mi je dalo tudi dodatno motivacijo pred zadnjo etapo.”

Prav v peti preizkušnji je Visma Lease a Bike poskušala z napadom. Wout Van Aert je pospešil 40 kilometrov pred ciljem. Kuss in Tratnik sta čakala na zaključni klanec. “Wout se je žrtvoval in opravil izjemno delo, saj so bile ostale ekipe pod večjim pritiskom. Glavnina je morala trdo delati, da je ujela ubežnike. Na zadnjem klancu je bilo vse odvisno od mene. Želel sem kar se da hitro priti do cilja. Sepp je bil ob meni in je pokrival napade ostalih. V zadnjih tristo metrih pa nisem imel več nog, da bi odgovoril na napad Remca in Martineza. Do cilja sem se boril sam s sabo.”

Uspešno, saj je etapo končal na petem mestu, dirko pa končal na tretjem. Zdaj se lahko mirno poda v Belgijo. Do dirke po Italiji bo nastopal samo še na belgijskih enodnevnih preizkušnjah. Najprej pa na dirki, ki zaznamuje nekakšen začetek enodnevnih klasik. 24. februarja bo na sporedu Omloop Het Nieuwsblad. Naslednji dna bo startal še na dirki Kuurne-Bruselj-Kuurne.

“Kaj naj rečem. Izjemen začetek nove sezone. Ko sem dobil priložnost, sem jo izkoristil. Vesel sem, da so mi pri ekipi to priložnost tudi ponudili. Hvala vsem kolegom za podporo in to, da so verjeli vame. Zdaj bo nekaj dni za počitek, potem pa se že kmalu vidimo v Belgiji.” Po uvodnih dveh dirkah v Belgiji se bo Tratnik nekoliko umaknil in se vrnil 22. marca na dirki E3 Saxo Classic.

Sledil bo nastop na Dwars door Vlaanderen in potem še nastop na dirki po Flandriji. Ta je poleg Pariz-Roubaix najpomembnejša preizkušnja za glavnega zvezdnika v ekipi za enodnevne dirke Wouta Van Aerta. Do zdaj je še ni dobil. Vsekakor pa ima Visma Lease a Bike izjemne kolesarje za enodnevne dirk. Jan Tratnik je vse boljši, tudi so še vsaj Dylan Van Baarle, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Edoardo Affini …

Dosežki Jana Tratnika v sezoni 2024
10.2.2024: Dirka po Murciji, 2. mesto
12.2.2024: Clasica Jaen, 3. mesto
14.2.2024-18.2.2024: Dirka po Algarvu (3. mesto v skupnem seštevku in dve peti mesti v posameznih etapah)

Program dirk Jana Tratnika v nadaljevanju sezone 2024
24.2.2024: Omloop Het Nieuwsblad
25.2.2024: Kuurne-Bruselj-Kuurne
22.3.2024: E3 Saxo Classic
27.3.2024: Dwars door Vlaanderen
31.3.2024: Dirka po Flandriji
4.5.2024: Dirka po Italiji
29.6.2024: Dirka po Franciji

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ