Jan Tratnik: Majica bo do Slovenije pripravljena

Jan Tratnik: Majica bo do Slovenije pripravljena
10.06.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Jan Tratnik je še drugič v karieri osvojil naslov državnega prvaka v kronometru. "Vse je potekalo, kot sem si zamislil."

Jan Tratnik je v petek zvečer postal državni prvak v vožnji na čas. Na progi med Ljubljano in Domžalami je postavil tudi rekordni čas, ki zdaj znaša 49 minut in 59 sekund. “Vse je potekalo, kot sem si zamislil. Zaradi spolzkih ovinkov, pa čeprav jin ni ravno veliko, je bilo kar nevarno. Na obratih spolzko, tako da sem šel kar po jaj…,” je zadovoljno govoril Jan Tratnik.

Upravičeno je zadovoljen, saj je več kot 40 kilometrov dolgo progo prevozil v enakomernem ritmu. Brez krize: “Vozil sem konstantno. Prvi krog 376 vatov, drugi pa 373. Sicer je kronometer raven, a je zelo dolg, tako da si moral startati malce z glavo. Če bi šel od začetka na polno, je bilo na obratu do konca še preveč in bi lahko tako izgubil vse, kar bi v prvem krogu pridobil.” Tratnik letos tudi v vožnjah na čas dokazuje, da je resnično naredil še korak naprej. Tej disciplini se je še bolj posvetil.

Spomnimo. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Bergnu je v tej disciplini osvojil deseto mesto: “Sigurno sem še precej boljši kot lani. Že vati so višji. V moči sem naredil napredek. Najbrž tudi zato, ker sem že lani nastopal na dobrih dirkah, kjer je hitrejši tempo. Uspelo mi je ostati zdrav. Seveda so tu še treningi na tem kolesu, ki jih prej nisem delal. Pa pozicija.” Ob vsem skupaj še najbolj bode v oči število nastopajočih. Iz ekip z World Tour licenco je prišel samo David Per.

Manjkali so številni dobri kronometristi. To se zdaj dogaja že vrsto let, saj kronometer poteka v sklopu Maratona Franja. To pa pomeni, da je termin za profesionalne kolesarje neugoden, saj so bolj ali manj na pomembnih dirkah v tujini. “Že leta 2015 so mi vsi rekli, da sem državni prvak postal, ker ni bilo konkurence. Pa sem že takrat rekel, da za to nisem jaz kriv. Hudo mi je, ampak tako je,” je dejal Tratnik:

“Če bi bil kronometer pred cestnim državnim prvenstvom, potem bi najbrž prišli skorajda vsi. Poleg tega bi lahko tudi traso že spremenili. Kako bi bilo, če bi bila cestna dirka več let zapored v istem kraju? Upam, da se bo tudi to spremenilo.” Zdaj je na vrsti Tratnikova ekipa. Pri moštvu CCC Sprandi Polkowice nimajo prav veliko časa, da pripravijo dres za državnega prvaka. Naslednjo nedeljo bo na dirki po Sloveniji namreč na sporedu vožnja na čas. “Pravijo, da bo dres do Slovenije pripravljen,” je zadovoljno dejal Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ