Jan Tratnik: Na vzponu sem imel svojo dirko

Jan Tratnik: Na vzponu sem imel svojo dirko
15.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Seveda sem tretjega mesta zelo vesel. Potem, ko je včeraj Nibali zaostal, se na skupni seštevek nismo več osredotočali, kar je pomenilo, da imamo več svobode,” je povedal Jan Tratnik.

Jan Tratnik o tretjem mestu
Danes sem že dobil priložnost za pobeg in sem jo znal dobro izkoristiti. V ospredju je bila zelo dobra skupina, tako da mi je zelo všeč, da sem znal izkoristiti ponujeno priložnost. Že na to, da sem bil izbran v ekipo za Tour sem zelo ponosen. Da sem bil pa še tretji v etapi. To je zame zelo velik dosežek.

Jan Tratnik o zadnjem vzponu
Klanec sem začel, sem bil kar veliko v ospredju in sem kar narekoval ritem. Ampak, klanec je bil dovolj strm, da se zavetrje prav veliko ni poznalo. Jaz sem samo hotel odpeljati na tempo in upati, da bo ostale to uničilo.  Tiesj Benoot in Nicholas Roche sta bila ravno nekoliko premočna. Ko je Roche prvič napadel, sem vedel, da če mu bom sleidl, da bom sebi naredil več škode kot koristi. Zato sem se poskusil zgolj osredotočiti na to, da bi na tempo priključil. To mi je kasneje uspelo. Ko pa sta videla, da sem priključil, sta spet napadla. Noge sem sicer imel odlične, a to sta bila dva klančerja. Potem je iz ozadja priletel še Impey. Nisem mu mogel slediti. Na vzponu sem imel pač neko svojo dirko. Dal sem svoj maksimum od sebe. Ne morem reči, da sem razočaran. Sem zelo vesel, saj sem videl, da kaj veliko ne bi mogel narediti. Pač, malce je zmanjkalo. Na koncu sem dobil sprint za tretje mesto.

Jan Tratnik o majhni razliki na vrhu vzpona:
Bilo je 10 ali 15 sekund. Ampak, že tako si na limitu. Čutiš noge, te vse peče. The deset sekund težko dobiš, saj greš, kolikor lahko greš. Nič več nisem imel v nogah. Res sem se boril. Poskusil sem biti zraven, a sta bila žal premočna.

Jan Tratnik o sprintu za tretje mesto
Na številnih dirkah sem se že velikokrat zakalkuliral v sprintih. Tukaj pa sem v zadnjem kilometru dobro premislil. Vedel sem, kaj moram narediti, da ne smem startati iz zadnjega ovinka prvi.  Vedel sem, da sta Naesen in Stuyven najhitrejša, tako da sem se poskusil taktično postaviti za njima. Potem sem pa samo čakal na prvo pospeševanje, ki ga je naredil Stuyven. Sicer je dobil nekaj deset metrov prednosti, vendar je Naesen začel s sprintom in takrat sem vedel, da bom tretji, saj sta oba naredila napako, ker sta prehitro začela s sprintom. Sam pa sem znal izkoristiti zavetrje.

Jan Tratnik o prihajajočih etapah
Zdaj sem tudi ekipi dokazal, da sem dobro pripravljen. V vseh etapah do zdaj je bilo težko imeti proste roke. Veliko časa sem preživel kot pomočnik, saj sem v zaključnih sprintih pomagal Colbrelliju. Jutri bo najverjenteje sprint. Po današnjem dolgem pobegu pa sib om tudi sam vzel nekaj počitka in se bom vozil v skupini, če bo to možno. Skoraj vsi so se danes v ozadju vozili bolj "na izi". Zato bodo drugi kolesarji poskušali bežati oziroma se bomo poskušali osredotočiti na sprint. Potem nas čaka prost dan. Potem pa bo tu hitro kronometer. Glede na to, kakšna je pripravljenost, ne bi rad naredil kakšne napake, da bi recimo dan pred kronometrom šel v pobeg. Vemo, koliko energije potrošiš s kakšno tako akcijo. Načrt je, da prihranim nekaj moči za kronometer in ga poskusim čim bolje odpeljati. Po kronometru pa se bom osredotočil na vsako etapo in iz vsake bom poskusil kaj iztržiti, če bom le lahko.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ