Jan Tratnik: Pripravljenost na visoki ravni

Jan Tratnik: Pripravljenost na visoki ravni
24.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Že v petek sem si želel ogledati progo posamičnega kronometra, tako da smo z Andrejem in Martinom odšli na traso," je dejal Jan Tratnik.

Poleg Primoža Rogliča bo v vožnji na čas slovenske barve zastopal še Jan Tratnik. Tratnik bo že tretjič zapored v reprezentančnem dresu vozil na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas. Pohvali pa se lahko z izjemnim desetim mestom iz Bergna pred dvema letoma. "Zadnji tedni so bili posvečeni kronometru. Veliko truda sem vložil v to. Upam, da se bo trud poplačal s kakšnim dobrim rezultatov. Bi bil pa zadovoljen, če bi popravil uvrstitev iz Bergna," je dva dni pred kronometrom dejal Tratnik.

Je pa tudi spomin na lanski ponesrečen nastop še kako svež. Bil je 31. "Lani se mi je nastop ponesrečil. Žal se je izkazalo, da je bila tista ekipna vožnja v nedeljo pred kronometrom velika potrata energije. Letos tega izgovora ne bo, saj je bila v nedeljo zgolj dobra aktivacija. Mislim, da sem rabil tako kratko in intenzivno dirko, da sem prišel v ritem, saj nisem veliko dirkal," je dejal Tratnik in dodal:

"Zdi se mi, da sem naredil vse, kar sem lahko. Počutje v nedeljo je bilo zelo dobro, in upam da bo v sredo zame dober dan. Dal bom vse od sebe in štoparica bo pokazala." Tratnik je prav zaradi mešane štafete na prizorišče v Yorkshire prišel med prvimi. Tako je že petek izkoristil za ogled trase posamičnega kronometra, ki bo dolg kar 54 kilometrov.

"Že v petek sem si želel ogledati progo posamičnega kronometra, tako da smo z Andrejem in Martinom odšli na traso. Trening sem sicer končal pozno zvečer, vendar pa mi je prišlo prav, saj sem si po dveh prespanih nočeh mnogo lažje zapomnil marsikateri ovinek in danes je bilo že lažje." Govorimo o poti od Northhalertona do Harrogata. Prvi del je ravninski, potem pa sledi razgiban del s kratkimi, a strmimi klanci. Posledično bo veliko menjave ritma:

"Proga je zaradi celotne dolžine zelo težka. Asfalt je grob in zato hitrosti niso visoke. Mogoče v prvem delu še pogrešam valovit teren, ker je prvih 15 kilometrov ravnih. Zaradi dolžine pa je kronometer težek, in mislim da bodo razlike velike. Zaradi dolžne ne moreš od start do cilja voziti na polno. Če se preveč zaženeš, lahko plačaš v drugem delu, ki je precej zahtevnejši. Če tam nimaš več moči, se lahko praktično ustaviš. S pametjo moraš startati in potem stopnjevati do konca."

Jan Tratnik ima za sabo izjemno naporno sezono. Najprej klasike, potem pa Tour in dirka po Poljski. Zato je v zadnjem obdboju manj dirkal. "Glede na program dirk sem si moral vzeti nekaj prostega časa. Po Touru sem moral še na Poljsko. Bil sem še poškodovan, tako da tudi glava ni več delala prav. Potreboval sem dopust. Zdaj sem opravil več intenzivnih treningov. Se mi pa zdi, da je pripravljenost na visoki ravni," je še zaključil Tratnik. Letos je dobil prolog na dirki po Romandiji, lani je postal državni prvak v vožnji na čas.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ