Jan Tratnik: Rekel sem, da bom šel in tvegal!

Jan Tratnik: Rekel sem, da bom šel in tvegal!
27.06.2016 AVTOR: D. Z.
Nedeljski junak članske dirke je vsekakor Jan Tratnik. Izjeman zmaga Idrijčana, ki je priznal, da je to eden lepših dni v karieri.

"Kako iz te kombinacije iztržiti zmago "
Jan Tratnik je odlično pripravljenost pokazal že na dirki po Sloveniji, ko je v kraljevski etapi dolgo beža, v gorskem kronometru pa osvojil deseto mesto. Obenem je osvojil majico najboljšega na gorskih ciljih. In to pripravljenost je zdaj znal unovčiti tudi na državnem prvenstvu.

»Tega nisem pričakoval. Pričakoval sem visoko uvrstitev, ker vem, da sem dobro pripravljen. Sam pa zmage nočem napovedovati, ker vem, kako težko je priti do nje. Je pa 'fajn ', da mi je uspelo, « je sprva priznal presrečni kolesar moštva Amplatz BMC. »Skorajda od starta sem bil aktiven, ker sem vedel, da je v zadnjih štirih letih na državnih prvenstvih pobeg od starta vedno prišel v ospredju tudi do cilja. Rekel sem si, da bom šel in tvegal. Ko sem videl, kateri kolesarji smo se zbrali spredaj, sem vedel, da je to zmagovalna kombinacija. Bilo je samo še vprašanje, kako iz te kombinacije iztržiti zmago, « je priznal Tratnik.

"Za Primoža mi je žal, ampak takrat sem moral naprej. "
Nenazadnje mu je družbo delala četverica odličnih kolesarjev, kot so Luka Mezgec, Primož Roglič, Luka Pibernik in David Per. »Štiri kroge pred ciljem sem bil rahlo v dvomih, saj sta se mi Roglič in Pibernik zdela precej močnejša. Naslednji krog pa sem napadel in ostala sva samo z Rogličem. «

Jasno je postalo, da bosta kolesar avstrijskega Amplatz BMC in član LottoNL Jumba obračunala za zmago. A do pravega dvoboja ni prišo, saj je Primož Roglič v predzadnjem krogu dobil defekt: »To je bilo v samem zaključku, tako da ga nisem več mogel počakati. Za Primoža mi je žal, ampak takrat sem moral naprej. Če bi ga čakal, ne bi zmagal. Nekdo je imel danes malce več smole, jaz pa tokrat več sreče. To je pač šport. «


Tratnik je tako imel odprto pot do zmage, a tudi ob vstopu v zadnji krog je dobro vedel, da ga čaka še zelo dolga pot. »Tri kilometre do konca predzadnjega kroga sem imel približno pol minute prednosti pred Primožem. Takrat sem ga še videl in malce sem dvomil, da bom lahko še s polno močjo šel čez klanec, « je pojasnil Tratnik.

A kmalu je naredil nov korak proti zmagi: »Že do vznožja pa sem povečal prendost. Potem pa sem dobil še ogromno dodatne energije, saj so ob progi navijali številni Idrijčani. Tako sem lažje prišel čez klanec, čeprav je bilo težko. « A prav na vrhu vzpona mu je postalo jasno, da bo postal državni prvak. Imel je namreč dobro minuto prednosti pred skupinico z Rogličem, Mezgecem, Pibernikom in Perom.

"Verjetno se bom tega zavedal šele čez dva, tri dni "
»Ko sem na vrhu klanca videl, da imam minuto prednosti, sem vedel, da je to to. Da me ne morejo več ujeti. Samo tehnične težave bi mi lahko odvzele zmago, « je priznal Tratnik. Teh pa ni imel in na ravnini proti cilju je imel celo čas za razmišljanje – kako naj se nekdanji evropski prvak do 23 let razveseli enega izmed največjih uspehov v karieri?

»Razmišljal sem, kako bi prišel v cilj. Vse, kar sem razmišljal, sem potem čisto drugače pokazal. Bil pa sem vesel, saj sem vedel, da bom zdaj lahko eno leto kolesaril v majici državnega prvaka. To je res nekaj lepega. Verjetno se bom tega zavedal šele čez dva, tri dni. Zdaj pa tega ne morem opisati. Verjetno je še skoraj lepše kot na evropskem prvenstvu, « je še zaključil Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ