Jan Tratnik: S cestnim kolesom lažje pospešuješ, lažje se vzpenjaš

Jan Tratnik: S cestnim kolesom lažje pospešuješ, lažje se vzpenjaš
20.09.2017 AVTOR: D. Z.
"Uvrstitev med prvo tretjino bi bila lep uspeh, karkoli več, bo pa toliko boljše," o pričakovanjih pred kronometrom pravi Jan Tratnik.

Jan Tratnik je že več dni v Bergnu. Za njim je že nastop v ekipni vožnji na čas, zdaj pa bo prvič v članski konkurenci zastopal tudi Slovenijo. Najprej prav v posamičnem kronometru.

Traso si je ogledal, seveda pa vsi govorijo predvsem o zaključnem vzponu na goro Floyen nad Bergnom. “Celotna trasa je razgibana, brez daljših ravnin. Potem pa še ta klanec. Sam sem se odločil, da zamenjam kolo. S cestnim se lažje vzpenjaš na klanec, lažje pospešuješ, ” je pojasnil Jan Tratnik. Sicer kolesar moštva CCC Sprandi Polkowice pa je še dodal:

“Klanec je v samem zaključku in tam prav veliko moči ne bomo več imeli, zato bo zagotovo še toliko lažje pospeševati s cestnim kolesom. Tudi lanska izkušnja s kronometra do Celjske koče na dirki po Sloveniji je bila dobra. Zato em se odločil, da tudi tu zamenjam kolo. " Menjava pa bo povsem drugačna kot na tistem kronometru na dirki po Sloveniji. Tam so običajno kolo vzeli z avtomobila in ga potem zamenjali.

"Tu kolo ne bo na avtu, ampak kar pred nami. Skočili bomo samo s kronometrce na cestno kolo. Čim hitreje moraš vpeti pedala. Ampak, če ne 'paničariš ' lahko vse poteka gladko, " je še dodal Tratnik. Sicer je prepričan, da na takem vzponu, kot ga čaka na jutrišnjem kronometru z običajnim kolesom v primerjavi s tistim za kronometer pridobiš okrog 30 sekund. Ker gre predvsem na začetku za zelo ostre ovinke in tehnično zahteven, pa tudi zelo strm vzpon, je zato izbira logična.

Pred Tratnikom je tako prvi nastop med elito v reprezentančnem dresu. Prav poseben kronometer. A za njim je dobra sezona. Kljub vsemu ni nič čudnega, da ostaja skromen. Ne pričakuje preveč: "Resda sem na Giru dobro odpeljal vožnjo na čas, vendar pa je to vseeno svetovno prvenstvo. Tu so vsi dobri. Uvrstitev v prvo tretjino bi bila lep uspeh. Karkoli več bo pa toliko boljše. " Tratnik bo na star odšel ob 13.59., medtem ko se bo Primož Roglič v boj pognal ob 16.56 uri.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ