Jan Tratnik: Tri tedne taborjenja pod vulkanom

Jan Tratnik: Tri tedne taborjenja pod vulkanom
21.03.2024 AVTOR: DZ, vir: Jan Tratnik

Pred svojega bloga se je spet oglasil Jan Tratnik, ki je odlično začel sezono, a se je hitro umaknil na višinske priprave. Zdaj se vrača na dirke.

Jan Tratnik je letos odlično začel sezono. Na vseh dirkah je bil v ospredju. Za njim je devet startov. Največji uspeh pa brez dvoma zmaga na uvodni klasiki Omloop Het Nieuwsblad. Bil je tretji v skupnem seštevku dirke po Algarvu, pa drugi na enodnevni dirki v Murciji in tretji na makadamski preizkušnji Clasica Jaen.

"Mislim, da sem dobil veliko samozavesti in to je včasih še bolj pomenbno kot sama forma."

Po uspešnem prvem delu - zanj zadnja dirka je bila Kuurne-Bruselj-Kuurne 25. februarja - se je spet umaknil na višinske priprave. “Po uspešnem belgijskem vikendu ni bilo veliko časa za kakršnokoli praznovanje. Dva prosta dneva in že smo odpotovali na višinske priprave na Tenerife, Teide. Tri tedne taborenja pod vulkanom,” je zdaj zapisal Jan Tratnik v svojem blogu.

Seveda je prava “umetnost” vedet, kako trenirati na visoki nadmorski višin. Teide leži na skoraj 2200 metrih nadmorske višine: “Prvi štirje dnevi so bili namenjeni adaptaciji na visoko nadmorsko višino. Tudi treningi so bili večinoma lahki in bolj kratki. Nato pa smo začeli z resnejšimi treningi, dolgimi štiri do šest ur. Krajši so bili visoko intenzivni, daljši pa namenjeni le dolgi vožnji in uživanciji, čeprav si po 6 urah treninga že dobro izmučen.”

"V dobri družbi smo vse treninge opravili odlično in mislim, da smo več kot pripravljeni na nadaljevanje dirkanja v Belgiji."

Teide je vsekakor posebna lokacija, saj obstaja en hotel, obdan z neverjetno naravo: “Zaradi napornih treningov je vsak prost dan prišel še kako prav. Po pravici povedano se ravno prosti dnevi malo vlečejo. Ampak v dobri družbi smo vse treninge opravili odlično in mislim, da smo več kot pripravljeni na nadaljevanje dirkanja v Belgiji.” Jutri bo že šlo zares.

Tratnik bo nastopil na dirki E3, ki velja za manjšo, krajšo verzijo dirke po Flandriji. Potem bo Tratnk nastopil na dirki Dwars door Vlaanderen in za konec še na dirki po Flandriji. “Po uspešnem februarju spet komaj čakam, da izkoristim dobre priprave in vse treninge usmerim v dirke. Mislim, da sem dobil veliko samozavesti in to je včasih še bolj pomembno kot sama forma.”

"Najprej dober počitek, saj me nato čakajo priprave doma na Giro. Naporen program, ampak, ker gre vse tako, kot si želim, preprosto uživam."

Po vsega treh dirkah bo sledilo novo pripravljalno obdobje, saj ga letos čaka poseben izziv. Nastop na dirki po Italiji in dirki po Franciji. “Po treh belgijskih klasikah bo prvi blok dirk in priprav zaključen. V aprilu nimam planirane nobene dirke. Najprej dober počitek, saj me nato čakajo priprave doma na Giro. Naporen program, ampak, ker gre vse tako, kot si želim, preprosto uživam,” je še zapisal Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ