Jan Tratnik: Veličasten začetek, padec in dolge priprave

Jan Tratnik: Veličasten začetek, padec in dolge priprave
29.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti in Jan Tratnik

Jan Tratnik se je na svoji spletni strani spet javil in opisal začetek sezone v novem dresu z ekipo Jumbo Visma. O pripravah, dirkanju, načrtih …

"V ekipi se res posvečamo, da na dirke pridemo z ustrezno pripravo. Prejšne sezone sem bil navajen, da opravim zadnji trening kamp v januarju in nato dirke, dirke, dirke. Tokrat je vse skupaj drugače. Februarja sem preživel več kot 3 tedne pod vulkanom, na Tenerifih (El Teide). Vem kako je lahko gor dolgočasno, saj ni nič za početi. Mi smo trenirali zelo veliko, tako da mi je čas minil zelo hitro. Eno tretjino dneva smo preživeli na kolesu in zadnji teden sem že bil zelo utrujen." Je svoj blog začel Jan Tratnik.

Takoj po pripravah je odšel v Belgijo, kjer je sezono začel na dveh enodnevnih dirkah, ki predstavljata nekakšno otvoritev “tlakovane” sezone. Tudi z njegovo izdatno pomočjo je Jumbo Visma slavila zmagi na obeh preizkušnjah - Omloop in Kuurne: "Dve zmagi, drugo in tretje mesto. Ko vidiš, kako smo vsi dobro dirkali, si pomagali, spodbujali, dobiš novo motivacijo in hočeš še več. Čeprav je bilo težko, saj sem bil že več kot en mesec od doma, se ves trud poplača. Potem je nekaj kolesarjev zbolelo in potrebno je bilo prilagoditi program dirk. Tako sem vskočil na dirko Paris-Nica," je zapisal Tratnik in poudaril, da je to ena izmed najbolj stresnih enotedenskih dirk.

Tudi za Tratnika se je veliko vrtelo okrog ekipne vožnje na čas: "Obožujem to disciplino, ampak ko sem pogledal našo ekipo, sem vedel, da bo bolelo kot še nikoli prej. Aktualni svetovni prvak, 2x bivši svetovni prvak, zmagovalec Toura … Hitrost je bila neverjetno visoka in vsi smo trpeli od starta do cilja za zmago. Uspelo nam je in bili smo pred odličnim izhodiščem za prvo gorsko etapo. Jonas je poskušal, ampak je bil tokrat Pogačar močnejši."

Tratnik se je lahko kasneje veselil tudi etapne zmage Olava Kooija, strinjal se je tudi z odpovedjo šeste etape zaradi premočnih sunkov vetra. Ustavil pa se je pri sobotni etapi s ciljnim vzponom. To je bila tudi etapa Sobotna etapa, s ciljem na klanec, je za pozabo:

"Na štartu sem se še počutil dobro, ampak že po prvem klancu, sem čutil, da se nekaj dogaja, s vda se nekaj kuha. Pobeg spredaj, jaz v grupi, ampak zaradi vročine (ja, Garmin je kazal tudi 32°C, skoraj 30°C spremembe glede na prvi dan), sem zakuhal. Tipično za prvi topel dan. Že v prejšnjih letih sem imel težave s tem. Počutil sem se izjemno slabo in nisem moral slediti glavnini. Z ekipo smo se odločili, da je bolje, če grem počasi do cilja v grupettu. Seveda sem si želel končati etapo, saj sta me v cilju čakala punca Urša in brat Sašo. Urše nisem videl že več kot 1 mesec in je bila odlična motivacija da končam etapo, čeprav sem med etapo razmišljal o odstopu, ker sem se tako slabo počutil. Vredno se je bilo potruditi. Žal ni bilo veliko časa, ampak izjemen občutek, ko po 1 mesecu trdega dela vidiš svoje bližnje. Po etapi so mi šle vse možne misli po glavi."

A že naslednji dan je bil zelo aktiven v krožni zaključni etapi v okolici Nice. Tratnik je ta del sezone zaključil z nastopom na Milano-Sanremo. Lani je bil tu deveti, tokrat pa je padel tik pred predzadnjemu vzponu na Cipresso: "Zaradi znaka na cesti, ki označuje delo na cesti, se je kolesar druge ekipe zadnji trenutek umaknil, razumljivo, noče s 50 km/h zadeti znak in verjetno je bil naravni instikt, da je zavil vame. Mene je žal odbilo na tla kot knofa iz hlač, bi rekli v mojih domačih krajih."

Po koncu je bil zadovoljen, da je staknil zgolj nekaj odrgnin. In zdaj je po osemdnevnem aktivnem premoru pripravljen na nove priprave. Letos izpušča “tlakovane” klasike, saj se bo pripravil na dirko po Italiji: "Malo sem se vozil, užival in sedaj sem pripravljen na ponovni restart. Spet me čakajo triwtedenske prirpave na Teidah, potem direkt na Liege-Baston-Liege in nato Giro. Komaj čakam, Primož je že v izjemni formi in sem res navdušen, da mu pomagam po mojih najboljših močeh."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ