Jani Brajkovič 3., Kristjan Koren za konec 5.

Jani Brajkovič 3., Kristjan Koren za konec 5.
17.08.2014 AVTOR: D. Z.
Jani Brajkovič je dirko po Burgosu končal na 3. mestu. V kronometru si je končno zmago priboril Nairo Quintana. Kristjan Koren je 7. etapo dirke Eneco Tour končal na 5. mestu.

Jani Brajkovič 3. v Burgosu
Etapna dirka ekstra kategorije po Burgosu se je končala z dobrimi 12 kilometri dolgo posamično vožnjo na čas v mestu Aranda de Duero. S to preizkušnjo je najhitreje opravil član IAM Cyclinga Aleksej Saramotins, ki je progo prevozil v 14 minutah in 48 sekundah.

Njegova povprečna hitrost pa je znašala 50,676 km/h. Samo sekundo za njim je zaostal Nairo Quintana, ki je tako dokazal, da je izvrstno pripravljen pred dirko po Španiji. Daniel Moreno je zaostal za štiri sekunde in je izgubil vodstvo. Končne zmage se je veselil Quintana. Odlično se je odrezal tudi Jani Brajkovič.

Kronometer je končal na desetem mestu. Zaostal je za deset sekund. Jani je bil še zadnji, ki je na progi postavil povrečno hitrost višjo od 50 km/h. S tem se je prebil na končno tretje mesto in je dokazal, da se vrača med najboljše.

Koren 5. na Enecu
S sedmo etapo se je končala zahtevna etapna dirka Eneco Tour. Govorimo o dirki World Toura, ki je v zadnjih treh dneh kolesarje delno popeljala po trasah znamenitih aprilskih klasik. V petek po klancih dirke po Flandriji, včeraj po klancih dirke Liege-Bastogne-Liege (tudi La Redoute) in za konec je danes dirka potekala še v pokrajini Limburg. Tam, kjer poteka dirka Amstel Gold Race.

Riemst je gostil start, cilj pa Sittard Geleen. Zadnja etapa je bila dolga dobrih 180 kilometrov. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Po več kot štirih urah dirkanja se je zmage po samostojni vožnji veselil kolesar moštva Omega Pharma Quick Step Guillaume Van Keirsbulck. Sprint prve skupine zasledovalcev je dobil njegov klubski kolega Matteo Trentin, tretji pa je bil Yves Lampaert. V tej skupini je bil tudi Kristjan Koren, ki je etapo končal na petem mestu. V skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb.

Končne zmage se je veselil junak sobotne etape Tim Wellens (Lotto Belisol), ki je uspel ohraniti sedem sekund prednosti pred Larsom Boomom (Belkin). Na tretjem mestu je dirko končal Tom Dumoulin (Giant Shimano). Sledili so še Andrej Grivko, Greg Van Avermaet, Geraint Thomas, Philippe Gilbert, Jens Keukeleire, Sebastian Langeveld … Slovencev ni bilo v ospredju, na dirki pa so nastopili štirje. Poleg Korena še Borut Božič, Jan Polanc in Luka Mezgec.

Arcic Race
S četrto etapo se je končala tudi dirka prve kategorije po Norveški, ki so jo organizatorji poimenovali Arctic Race. Gre za drugo izvedbo te preizkušnje. Lani jo je dobil domačin Thor Hushovd, tokrat pa ni bil dovolj dober. Zato pa je krojil vrh v zadnji etapi. Ta je potekala v Tromsoeju, dolga pa je bila dobrih 160 kilometrov.

Kilometer in pol pred ciljem je napadel Hushovd in zdelo se je, da se bo ob koncu kariere veselil nove zmage. A potem ga je ujel njegov rojak Alexander Kristoff, ki ga je uspel tudi premagati, tako da se je lahko veselil še druge zmage na tej dirki. Končne zmage se je veselil Nizozemec Steven Kruijswijk. Član Belkina je v sobotni etapi prevzel vodstvo, ki ga je do takrat držal njegov klubski kolega in domačin Lars Petter Nordhaug.

Kruijswijk se za to lahko zahvali tudi Simonu Špilaku. Kolesar Katjuše je prav v sobotni etapi zablestel in v zaključku odločno napadel ter si tako privozil etapno zmago. Takrat je napredoval na šesto mesto v skupnem seštevku. Špilak pa je v zadnji etapi zaostal, tako da je dirko končal na 29. mestu. Njegov klubski kolega pri Katjuši Kristoff se je z drugo zmago povzpel na končno drugo mesto. Za Kruijswijkom je zaostal za štiri sekunde. Tretji pa je prej omenjeni Nordhaug.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ