Jani Brajkovič in Jan Polanc v Pekingu tik za najboljšimi (video)

Jani Brajkovič in Jan Polanc v Pekingu tik za najboljšimi (video)
14.10.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Pekingu je za kolesarji tudi najtežja etapa. Dobil jo je Benat Intxausti. Jani Brajkovič je bil 14., Jan Polanc pa mesto za njim.

Dirka po Pekingu, skupni vrstni red
1. Benat Intxausti (Špa) Movistar 17:11:50
2. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 0:10
3. David Lopez (Špa) Sky Procycling 0:13
4. Rui Alberto Costa (Por) Movistar 0:18
5. Romain Bardet (Fra) Ag2r-La Mondiale 0:24
6. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step
7. Jan Bakelants (Bel) RadioShack-Leopard 0:26
8. Robert Gesink (Niz) Belkin Pro Cycling Team
9. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling Team
10. Garkoitz Bravo (Špa) Euskaltel-Euskadi 0:31
11. Michael Rogers (Avs) Saxo Tinkoff Bank
12. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale
13. Mathias Frank (Švi) BMC Racing Team
14. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:38
15. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 0:41
87. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 17:31
103. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 20:16

Na dirki po Pekingu, zadnji dirki za Svetovni koledar, je bila na sporedu predzadnja, četrta etapa. Kolesarji so morali premagati 150 kilometrov. Start je gostil Yanqing, cilj pa Mentougou Miaofeng Mountain. Kolesarji so se povzpeli na štiri kategorizirane klance. Najprej na enega prve kategorije. Sledil je vzpon druge kategorije, potem pa, tik pred zaključnim vzponom, še klanec tretje kategorije.

Zaključni vzpon prve kategorije na dobrih tisoč metrov nadmorske višine je bil najbolj zahteven. Po 29 kilometrih dirkanja se je v ospredju izoblikovala skupinica Štybar, Intxausti, Gutierrez in Lammertink. Po dobrih desetih kilometrih pobega je glavnino počakal Intxausti, ki je očitno ugotovil, da je v odlični formi in da lahko veliko postori tudi na zadnjem vzponu.

Po prvih dveh vzponih se je v ospredju vendarle sestavila skupina šestih ubežnikov. Etapo so tako zaznamovali Štybar, Gutierrez, Hofland, Moser, Vandenbergh in Caruso. V zadnjih 25 kilometrih je z napadom poskušal še Vandenbergh, a večjih možnosti za uspeh ti kolesarji niso imeli.

Pred njimi je bil namreč še dobrih deset kilometrov dolg zaključni klanec. Prav tam se je vnel boj najboljših. Tako za etapno zmago kot za prevzem vodstva v skupnem seštevku. Najprej je skoči mladi Joe Dombrowski, pet kilometrov pred ciljem je napadel še David Lopez, kateremu se je kilometer kasneje pridružil Jan Bakelants.

Skupaj sta si privozila že 20 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci. Prvi se je v lov za njima podal dvakratni zmagovalec te dirke Tony Martin. A na Nemčev napad so preostali hitro odgovorili. In tako so si sledili še nekateri skoki. Mathias Frank, Daniel Martin, svetovni prvak Rui Costa …

Vse dokler ni dva kilometra pred ciljem odločilne poteze izvedel Benat Intxausti. Španec je napadel, na njegov poskus pa nihče več ni imel odgovora. V lov se je podal David Lopez, vendar ga ni uspel ujeti. Potem je to poskusil storiti še Dan Martin. A tudi neuspešno. Intxausti se je veselil zmage v etapi. Po treh urah in 43 minutah je za tri sekunde ugnal Martina, za štiri pa Lopeza. Rui Costa je bil četrti.

Odlično sta s klancem opravila tudi Jani Brajkovič in Jan Polanc. Brajkovič je s 25 sekundami zaostanka zasedel 14. mesto, Polanc pa je bil s tremi sekundami večjim zaostankom 15. Luka Mezgec in Borut Božič sta etapo po pričakovanjih končala v ozadju, a bosta imela že v zadnji etapi, ki se konča ob znamenitem Ptičjem gnezdu novo priložnost za dokazovanje, saj bo ta etapa namenjena sprinterjem.

Intxausti je tako na dobri poti k zmagi v skupnem seštevku. Ima namreč deset sekund prednosti pred Danielom Martinom in 13 pred Davidom Lopezom. Sledijo Costa, Bardet, Tony Martin, Bakelants, Gesink, Basso in Bravo … Brajkovič je z zaostankom 38 sekund 14., Polanc pa 15. Mezgec je 87., Božič 103.

Zaključek četrte etape dirke po Pekingu
 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ