Jani Brajkovič odstopil, Simon Špilak ostaja v igri

Jani Brajkovič odstopil, Simon Špilak ostaja v igri
30.04.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Romandiji so kolesarji opravili s skrajšano prvo etapo. Dobil jo je Michael Albasini. Izmed štirih Slovencev je 41. mesto zasedel Simon Špilak, Jani Brajkovič je odstopil.

Po prologu se je 68. dirka po Romandiji nadaljevala s prvo etapo. Ta bi morala biti dolga 203 kilometre in tako tudi najdaljša na letošnji dirki. A so jo morali organizatorji krepko skrajšati. Sneg na več kot dva tisoč metrov visokem prelazu Simplon jih je prisili, da so start iz Ascone prestavili v Brigerbad.

Etapa je tako bila dolga 88 kilometrov. A zato nič manj zanimiva. Takoj po startu je prišlo do resnega pobega. V ospredju so se znašli trije kolesarji. Valle, Dillier in Hollenstein. A prav velike prednosti si niso mogli privoziti, v ozadju so ritem namreč narekovali kar kolesarji moštva Sky, torej pomočniki Christopherja Frooma, ki brani lansko zmago.

Kolesarji so morali kljub skrajšani etapi premagati en kategoriziran vzpon. Klanec na Lens, ki so ga označili za vzpon druge kategorije. Že med etapo je organizator sporočil, da je odstopil Jani Brajkovič. Na prej omenjenem vzponu pa so popustili številni kolesarji, tudi prvi sprinter Marcel Kittel.

Dolgo se je v glavnini vozil tudi Luka Mezgec, ki pa je popustil tik pod vrhom. Spust z Lensa pa je hotel izkoristiti Vincenzo Nibali. Italijan ga je odpeljal na meji mogočega, si privozil lepo prednost, a potem je moral premagati še deset dolgih kilometrov.

Oviral ga je tudi nasprotni veter in Italijan proti organiziranim zasledovalcev ni imel veliko možnosti. Kolesarji Omega Pharma Quick Stepa so poskrbeli, da so Italijana ujeli slaba dva kilometra do cilja. Potem je napadel še Francoz Thomas Voeckler, a tudi kolesar Europcarja ni uspel.

Skupina z najboljšimi ga je ujela prav v zaključnem sprintu in v zadnjih metrih Voeckler ni imel več možnosti za zmago. Te se je veselil domačin v dresu Orice GreenEdga Michael Albasini. Drugi je bil Jesus Herrada, tretji pa Ramunas Navardauskas. V ospredju je prišlo tudi do manjših razlik. V času zmagovalca je končala 14-erica kolesarjev.

Tudi Michal Kwiatkowski, ki je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. A večina ostalih favoritov za končno zmago je za to skupino zaostala samo za štiri sekunde. V tej skupini je bil tudi Simon Špilak, ki je zasedel 41. mesto. V skupnem seštevku je 17. 41. v etapi Luka Mezgec je zdaj 72., Matej Mohorič pa je skupno stoti. Čeprav je v etapi grdo padel, je vseeno prišel do cilja.

Skupni vrstni red
1. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 2:17:33
2. Michael Albasini (Švi) Orica-GreenEdge 0:05
3. Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin-Sharp isti čas
4. Jesus Herrada (Špa) Movistar 0:06
5. Matthias Brandle (Avt) IAM Cycling 0:07
6. Rohan Dennis (Avs) Orica-GreenEdge 0:08
7. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step 0:09
8. Martijn Keizer (Niz) Belkin 0:13
9. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr isti čas
10. Christopher Froome (VB) Sky 0:14
17. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:17
72. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 1:22
100. Matej Mohorič (Slo) Cannondale 5:00
Jani Brajkovič je odstopil

Zaključek prve etape
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ