Jani Brajkovič peti v Španiji, Quintana pokazal pravo formo

Jani Brajkovič peti v Španiji, Quintana pokazal pravo formo
15.08.2014 AVTOR: D. Z.
Jani Brajkovič je v 3. etapi dirke po Burgosu osvojil 5. mesto. Nairo Quintana je zmagal. 5. etapo na Eneco Touru je dobil Greg Van Avermaet.
Dirka po Burgosu
Na dirki ekstra kategorije po Burgosu je bila na sporedu 3. etapa. Kolesarji so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov. Zaključni do Lagunasa del Neile je bil celo klanec ekstra kategorije. In prav tam so prišli najboljši do izraza. Dobrih deset kilometrov dolg vzpon je poskrbel za pravo selekcijo.

Odlično je kazalo Astani, med prvo trojico, ki je v zaključku najresneje napadla, je bil Mikel Landa, v skupini s prvimi zasledovalci pa se je vozil Jani Brajkovič. Tam je bil tudi Nairo Quintana, ki je v zadnjih treh kilometrih prevzel pobudo pri narekovanju ritma. Sledil je napad in Quintana se je hitro otresel preostalih, sledil pa mu je lahko le Daniel Moreno.

Po skoraj štirih urah in pol dirkanja je imel Nairo Quintana največ moči. Otresel se je še Morena in se veselil zmage. Prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku in dokazal, da je pred Vuelto v izjemni formi. »Ekipa je bila fantastična in me je do vzpona odlično vodila. Ob vstopu v zadnji kilometer sem videl, da mi Moreno še sledi, tako da sem moral dati vse od sebe, da sem se ga otresel. Na srečo mi je to uspelo, « je dejal Quintana.

Moreno je za njim zaostal za šest sekund, tretji pa je bil Landa, ki je izgubil deset sekund. Odlično je ta vzpon odpeljal Brajkovič, ki je bil s 35 sekundami zaostanka peti. Pred njim je bil še David Arroyo, za njim pa Tiralongo, Rabottini, Agnoli, Bilbao, Pardilla … V skupnem seštevku je Brajkovič četrti, pred kolesarji pa je še ena gorska etapa in posamični kronometer.

Eneco Tour
Na dirki Eneco Tour je bila na sporedu peta etapa. Potem, ko so do zdaj blesteli sprinterji, je bil tokrat čas za mojstre enodnevnih aprilskih klasik. Start in cilj 160 km dolge etape je gostilo mesto Geraardsbergen. Tam so morali kolesarji premagati tudi znameniti tlakovani vzpon na Muur van Geraardsbergen, organizatorji so jih popeljali tudi čez Bosberg. Oba sta poznana z dirke po Flandriji.

Etapo je zaznamovala ubežna skupina štirih kolesarjev. To so bili Jens Debusschere (Lotto-Belisol), Matteo Trentin (Omega Pharma-QuickStep), Pablo Lastras (Movistar) in Ivan Rovni (Tinkoff-Saxo). V zadnji krog sta v ospredju vstopila samo še Trentin in Lastras. V iz kroga v krog redkejši glavnini so pri lovu ogromno dela opravili člani Belkina, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku Larsa Booma.

V zaključku smo spet videli ogromno napadov in 20 km pred ciljem je napadel tudi Boom. A sledil mu je Philippe Gilbert in kmalu se je izoblikovala zelo majhna skupina kolesarjev, ki je dobre tri kilometre pred ciljem ujela Lastrasa in Trentina. Sledili so novi napadi. Zaključni vzpon na prej omenjeni Muur je v ospredju začel Laurens de Vreese, a kmalu, zgolj petsto metrov pred ciljem, ga je v ospredju zamenjal Pavel Brutt.

Greg Van Avermaet pa je izvedel odločilni napad, v dolgem sprintu je bil najmočnejši, tako da se je lahko veselil sploh prve zmage v tej sezoni. Zasluženo, potem ko je Belgijec letos pokazal izjemno formo, vendar pa mu je tudi na klasikah vedno le malo zmanjkalo do zmage. Sekundo za njim je ciljno črto prečkal Tom Domoulin, ki je po zaslugi bonifikacijskih sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Brutt je bil tretji, sledila pa sta še Breschel in Boom. Pet sekund za njimi se je pripeljala še skupina okrog 30 kolesarjev, v kateri pa ni bilo Slovencev. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je zasedel 45. mesto. V skupnem seštevku zdaj Boom za Dumoulinom zaostaja za dve sekundi. Sledijo Quinziato, Grivko, Thomas, Brutt, Vanmarcke, Van Avermaet, Terpstra, Keukeliere, Gilbert, Cancellara … Kolesarji se zdaj selijo na vzpone v Ardenih.

Arctic Race
Na Norveškem poteka 2. dirka Arctic Race, na kateri nastopata tudi Simon Špilak in Aldo Ino Ilešič. Tokrat je za kolesarji druga etapa, ki se je po pričakovanjih končala v sprintu glavnine. Etapa je bila dolga 207 km, start je gostil Honningsvlg, cilj pa Alta. Tudi to je dobil Norvežan. Še več, domačini so se veselili kar prvih dveh mest. V sprintu je bil najmočnejši Alexander Kristoff, ki je ugnal lanskega zmagovalca Thora Hushovda in Edwarda Theunsa. Četrti je bil Marcel Kittel.

V skupnem seštevku je zmagovalec prve etape Lars Petter Nordhaug (Belkin) obdržal vodstvo. Davide Villella (Cannondale) za njim zaostaja za 11 sekund, Steven Kruijswijk (Belkin) ima 13 sekund zaostanka. Kristoff se je po zaslugi bonifikacijskih sekund prebil na četrto mesto in ima za vodilnim samo še 16 sekund zaostanka. Do konca dirke sta še dve preizkušnji in 20 bonifikacijskih sekund.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ