Jani Brajkovič pomagal in predal majico Nibaliju (foto)

Jani Brajkovič pomagal in predal majico Nibaliju (foto)
25.08.2013 AVTOR: D. Z.
V 2. etapi dirke po Španiji je Jani Brajkovič izgubil vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj vodi Vincenzo Nibali. Etapo z zahtevnim zaključkom je dobil Nicolas Roche.

Že drugi dan dirkanja na španski Vuelti je bil za kolesarje, ki se nameravajo boriti za končno zmago zelo pomemben. Kot je za dirko po Španiji že običajno, organizatorji že v prvih dneh kolesarje popeljejo na nekatere vzpone.

In tokrat so se odločili, da to storijo že v drugi etapi. Ta se je začela v Pontevedri, končala pa po 11 kilometrih vzpenjanja na Alto do Monte Da Groba. Kolesarji so morali prevoziti 176,8 km, premagati pa tudi dva kategorizirana vzpona. Najprej Alto de San Cosme, ki je vzpon tretje kategorije.

Zaključni vzpon prve kategorije so kolesarji začeli na vsega desetih metrih nadmorske višine, končali pa so ga dobrih šesto metrov više. Takoj po startu so se v pobeg podali trije kolesarji. To so bili Greg Henderson, Alex Rasmussen in Francisco Aramendia

Kolesarje je motil predvsem nasprotni veter, a ubežniki so si vseeno privozili več kot 13 minut prednosti. Prej omenjeni vzpon tretje kategorije je dobil Aramendia. A ubežniki so kasneje plačali trud, ki so ga vložili ob vožnji v nasprotni veter.

V ozadju so ritem narekovali predvsem kolesarji Astane, ki so na varnem držali predvsem kapetana Vincenza Nibalija, medtem ko rdeče majice Janija Brajkoviča očitno niso ravno pretirano goreče branili.

Pred zaključnim vzponom je bilo jasno, da ubežniki nimajo možnosti za uspeh. Najboljši so jih hitro ujeli, ritem pa so narekovali kolesarji Movistarja. V ospredju so se pričeli napadi. Prvi pravi napad je dober kilometer in pol pred ciljem izvedel Leopold Konig in tako je poskrbel za pravo selekcijo.

Kmalu zatem so ga ujeli še Roche, Pozzovivo in Moreno. Petsto metrov pred ciljem je odločilen napad izvedel Nicolas Roche, ki se je lahko veselil zaslužene zmage. Moreno je za njim zaostal za dve sekundi, tretji pa je bil Pozzovivo.

Jani Brajkovič je v zaključku popustil in je zaostal za dobrih 50 sekund. Rdečo majico je tako prevzel njegov sotekmovalec in kapetan Vincenzo Nibali. Brajkovič je zdaj 16.

Dirka po Španiji, 2. etapa

1. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff
2. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 0:02
3. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:06
4. Leopold Konig (Češ) Team NetApp-Endura 0:11
5. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:12
6. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida
7. Joaquim Rodriguez (Špa) Katjuša
8. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling 0:14
9. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
10. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling
40. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:51
Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 5:07:22
2. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 0:08
3. Haimar Zubeldia Agirre (Špa) RadioShack Leopard 0:10
4. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 0:10
5. Robert Kiserlovski (Hrv) RadioShack Leopard 0:10
6. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:22
7. Ben Hermans (Bel) RadioShack Leopard 0:27
8. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:27
9. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 0:32
10. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 0:32
16. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:37
Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ