Jani Brajkovič za cyclingtips: Sposoben več, kot sem pokazal do zdaj

Jani Brajkovič za cyclingtips: Sposoben več, kot sem pokazal do zdaj
27.10.2014 AVTOR: D. Z.
Če v slovenskih medijih bolj malo beremo o Janiju Brajkoviču, pa smo lahko zgodbo o za zdaj še članu Astane prebrali na cyclingtips.com.
.

"Nisem v položaju, ko bi lahko izbiral"
»Prepričan sem, da sem sposoben precej več, kot sem pokazal do zdaj, « je za Cyclingtips dejal Jani Brajkovič. Pogovor s 30-letnim Slovencem je opravil Shane Stokes in iz tega pripravil obsežno zgodbo o Brajkovičevem iskanju nove ekipe, saj z Brajkovič z Astano pogodbe ne bo podaljšal. Avtor omeni zares težki zadnji dve sezoni, obenem pa je tudi omenil, da je tretje mesto na letošnji dirki po Burgosu dokaz, da ima Brajkovič še vedno pravi »motor «, ki ga je v preteklosti že znal izkoristiti.

Spomnimo se devetega mesta na Touru 2012 in zmage na dirki Criterium du Dauphine 2010, ko je premagal Alberta Contadorja. »Še vedno iščem ekipo. Najraje bi podpisal za ameriško ekipo, a trenutno nimam izbire. Iščem ekipo. Zgolj zato, da bi nekaj imel. Nisem v položaju, ko bi lahko izbiral, « je dejal Brajkovič in potrdil, da vodilnim pri Astani ne zameri, ker je ostal brez pogodbe in da so mu to sporočili dovolj zgodaj.

Avtor je zapisal, da je Brajkovič zamenjal tudi menedžerja in zdaj zanj skrbi nekdanji kolesar Baden Cooke, ki je lani v zadnjem trenutku našel ekipo tudi Christopherju Hornerju, sicer lanskemu zmagovalcu Vuelte, ki je letos nastopal za italijansko moštvo Lampre Merida. 

Ko spoznaš, kdo so pravi prijatelji
»Zdaj lahko rečem, da je edina pozitivna stvar vsega tega ta, da zdaj vem, kdo so moji pravi prijatelji. Vsi tisti, za katere sem menil, da so prijatelji, mi zdaj ne odgovarjajo na sporočila. Žalostno, vendar življenje gre naprej. Nočem se še predati, zato bom vztrajal. « Avtor je še naštel številne uspehe Janija Brajkoviča v njegovi celotni karieri. Od svetovnega prvaka v kronometru med mlajšimi člani, do petih mest na nekaterih Pro Tour dirkah, kot sta dirka po Kataloniji in dirka po Švici. Pa tudi drugi mesti na dirki po Trentinu in na klasični dirki po Lombardiji ter zmago na dirki po Sloveniji.

»Na lanski Tour sem odšel z mislijo, da sem boljši, kot leta 2012, vendar se mi ni izšlo, saj sem padel. Letos sem bil spet zelo dobro pripravljen na Giru, vendar tega na žalost nisem mogel pokazati. Padel sem in si zlomil komolec. « Brajkovič je še dodal, da se malokdo zaveda, kako huda je bila tista poškodba in da je bolečine pred dirko po Avstriji raje zamolčal, saj ga je bilo strah, da bi ostal brez tudi brez tistega nastopa.

Slovenija ni tako tržno zanimiva kot Nemčija ...
»Na koncu šteje samo rezultat. To je krut svet. Imaš slabo sezono in z vrha padeš na dno. Sem v slabem položaju, vendar sem prepričan, da se bom vrnil. Če najdem ekipo, bom hitro pokazal, česa sem sposoben. « Avtor je namignil, da bi lahko Brajkovič izbral možnost, ki jo je pred leti Linus Gerdemann. Eno sezono je izpustil, potem pa podpisal pogodbo z MTN Qhubeko. A Brajkovič je poudaril, da je to za Nemca lažje, saj za njim stoji večji trg, kot za Slovencem.

»Prihajam iz Slovenije in Slovenija je majhen trg. Včasih imaš sponzorja, ki zahteva določenega kolesarja. V mojem primeru se to ne bo zgodilo. Slovenija ni pravi trg, saj tukaj živi vsega dva milijona ljudi. Zato menim, da je na tak način še težje uspeti. « Avtor je še zapisal, da je kljub vsemu kar težko verjeti, da bi tako dober kolesar pri 30 letih ostal brez moštva.

"Ne" ne boli, boli, da odgovora sploh ne dobi
»Vem, da je za mano težko leto. Trdno pa verjamem, da bo naslednje leto zame dobro. Pokazal bom, česa sem sposoben. Vem, da moram imeti tako sezono, če hočem nadaljevati kariero in na to sem pripravljen. Zdaj, ko sem v tem položaju, sem 'prijateljem' in menedžerjem ekip poslal nekaj e-mailov. Ni težava v tem, da dobim odgovor ne, ne zanimaš nas, ali nimamo prostih mest. Najtežje je, ker sploh ne dobim odgovora. To je res težko. «

Dodal je še, da je prepričan, da lahko na tritedenskih dirkah meri med najboljšo deseterico ali pa se osredotoči na krajše, enotedenske dirke. »Še vedno menim, da se lahko še izboljšam, vendar v zadnjih letih tega pri Astani nisem mogel pokazati. Vseeno sem prepričan, da sem sposoben veliko več, kot sem pokazal do zdaj. « V upanju, da bo tudi Brajkovič nadaljeval kariero na najvišji ravni … Nenazadnje je že dokazal, da se – če je sreča na njegovi strani – lahko tudi na najtežjih dirkah bori z najboljšimi. Sicer pa si celoten pogovor lahko preberete na spletni strani CYCLINGTIPS.COM.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ